Danas, 21. svibnja 2024. godine, u umaškoj je Gradskoj vijećnici održana 18. po redu sjednica Gradskog vijeća, a koja je započela minutom šutnje u sjećanje na g. Vladu Kraljevića, gradonačelnika Umaga u dva mandata 1996.-2001. i 2005.-2008.

Od ukupno 12 točaka dnevnog reda, najznačajnija je bila usvajanje I. Izmjena i dopuna Proračuna za 2024. godinu, a sada iznosi 52 milijuna EUR.

Tako su I. Izmjene i dopune ovogodišnjeg Proračuna, najvažnijeg financijskog dokumenta koji određuje razvoj jednog grada, izglasane s 10 glasova „za“ te 5 „protiv“.

Kroz strateške projekte predviđene za 2024. godinu, u fokusu interesa je razvoj grada usmjeren na održivi nastavak kontinuiranog podizanja kvalitete života naše zajednice. Tako je usvajanjem I. Rebalansa omogućen nastavak uređenja umaške rive, u cjelokupnoj dužini od 2 km, a koja će zasjati u potpuno novom ruhu, uz novo popločenje i hortikulturno uređenje zelenog pojasa.

Nadalje, rebalansom je omogućen i nastavak projekta umaške promenade, točnije segmenta šetnice i plaže „Afrika“ koja će Moelu spojiti sa starogradskom jezgrom.

Valja napomenuti kako će I. Izmjene i dopune financijskog plana omogućiti i nastavak, odnosno dovršetak realizacije projekta odlagališta i reciklažnog dvorišta Valdemat, ali i jednog od najvećih projekata u samom srcu Umaga - nove, suvremene i ekološki usmjerene zelene tržnice. Naime, Grad Umag je u Plan razvoja 2021.-2030. uvrstio projekt visokog značaja za zajednicu, izgradnju potpuno nove gradske tržnice. Tako će Umag, krajem 2024. godine, konačno dobiti svoju zasluženu novu, suvremenu tržnicu, što će znatno utjecati na atraktivnost samog centra grada, a ujedno će biti potaknut razvoj ruralnog turizma.  (iPress)