Požar je u utorak pogodio Staru burzu u Kopenhagenu, jednu od najpoznatijih zgrada danske prijestolnice, zahvativši njezin toranj koji se srušio na krov u prizoru koji podsjeća na požar u pariškoj katedrali Notre-Dame 2019.

Za sada nema izvješća o ozlijeđenima, rekla je policija.

Na videosnimci s mjesta događaja vidi se kako ljudi odnose velike slike iz zgrade kako bi spasili povijesne artefakte od plamena.

"Užasni prizori Burze. Tako tužno. Kultna zgrada koja svima nama puno znači... Naš Notre-Dame", napisao je ministar obrane Troels Lund Poulsen na X-u.

Povijesna zgrada, čiji je toranj oblikovan kao isprepleteni repovi četiri zmaja, bila je u fazi renoviranja kad je izbio požar.

Skele oko zgrade otežavaju vatrogascima da se probiju do požara, a bakreni krov čuva toplinu, rekli su vatrogasci u Kopenhagenu.

Obližnje ministarstvo financija evakuirano je zbog požara, rekla je policija.

U zgradi u nizozemskom renesansnom stilu više nije danska burza, već služi kao sjedište Danske gospodarske komore.

"Dočekuje nas užasan prizor. Burza gori", napisala je Gospodarska komora na X-u.

Još se ne zna što je uzrokovalo požar.

Policija u Kopenhagenu pozvala je ljude da izbjegavaju vožnju u užem dijelu grada.

Danska gospodarska komora, u čijem je vlasništvu zgrada od 1857., radila je na njezinoj obnovi u stilu danskog kralja Christiana IV., koji je dao izgraditi zgradu u 17. stoljeću.

"Četiri stotine godina danske kulturne baštine u plamenu", napisao je ministar kulture Jakob Engel-Schmidt na X-u. (Hina)