U utorak u poslijepodnevnim satima stiže jaka promjena vremena. Biti će umjereno do pretežno oblačno, razmjerno vjetrovito i prema večeri osjetno svježije. Povremeno će padati kiša, osobito od sredine dana kada su vrlo vjerojatni i mjestimično izraženiji i obilniji pljuskovi praćeni grmljavinom.

Poslijepodne s dotokom hladnog zraka u gorju će kiša prelaziti u susnježicu i snijeg, ponajprije u Gorskoj Hrvatskoj uz stvaranje snježnog pokrivača. Umjeren i jak jugozapadnjak, ponegdje s olujnim udarima okretat će na sjeveroistočni i sjeverni vjetar, a na Jadranu jugo navečer okreće na jaku i olujnu buru, najprije na sjevernom dijelu. Jutarnja temperatura zraka od 10 do 15, na Jadranu između 15 i 18 °C.

Najviša dnevna uglavnom između 19 i 25, na istoku i do 27 °C, ali kasno popodne i navečer temperatura u osjetnom padu.

Upozorenje DMHZ-a: Izraženi pad temperature zraka

Nakon, u dosadašnjoj povijesti mjerenja, jedne od najtoplijih veljača i ožujka, ponegdje čak i rekordno toplih, temperatura zraka je i u prvoj polovini travnja bila znatno iznad prosjeka za doba godine. No, iznimno toplom vremenu stiže kraj.

Naime 16. travnja na vrijeme u našim krajevima sve jače će utjecati izražena termobarička dolina sa sjeverozapada s kojom će u utorak poslijepodne po visini naglo stići osjetno hladniji zrak, npr. na 1,5 km visine temperatura će se u svega pola dana s oko 12 °C spustiti na 0 °C.

Stoga će druga polovina travnja početi uz promjenljivo, nestabilno i osjetno hladnije vrijeme, osobito sredinom ovog tjedna. Primjerice, u unutrašnjosti će najviša dnevna temperatura u srijedu, 17. travnja biti oko 11 °C. Dakle, čak dvadesetak stupnjeva niže vrijednosti nego što su bile u nedjelju, 14. travnja kada su oboreni i neki travanjski rekordi, ali također i ispod prosječnih vrijednosti za navedeno razdoblje.

Ponegdje obilni pljuskovi, snijeg i viši od 10 cm

Povremeno će padati kiša, ponegdje vrlo vjerojatno i u obliku izraženijih te obilnijih pljuskova praćenih grmljavinom, u utorak u drugom dijelu dana ponajprije u unutrašnjosti i na sjevernom Jadranu, a navečer i tijekom srijede u Dalmaciji. Uz dotok hladnog zraka kiša će u utorak navečer u gorju prelaziti u susnježicu i snijeg. Na području Gorske Hrvatske mjestimice se očekuje i stvaranje snježnog pokrivača, poglavito u Gorskom kotaru ponegdje i višeg od 10 cm. Vrlo malo susnježice ili snijega prolazno je moguće i u nekim nizinama središnje te istočne Hrvatske u noći na srijedu.

Vjetar će u unutrašnjosti okrenuti na sjeverni i sjeveroistočni, u utorak prolazno i jak, mjestimice s olujnim udarima. Na Jadranu pak umjereno i jako jugo u utorak navečer najprije na sjevernom dijelu, okreće na buru, jaku i olujnu, osobito podno Velebita lokalno i s orkanskim udarima. U srijedu će se bura proširiti duž obale te će i na cijelom Jadranu osjetno osvježiti, a na otvorenom moru zapuhat će jak sjeverozapadnjak.

U četvrtak će vjetar oslabjeti, no temperatura primjerenija dobu godine zadržat će se barem do polovine idućeg tjedna. Uz djelomično razvedravanje od petka, ponajprije po kotlinama Gorske Hrvatske najniža jutarnja temperatura zraka bit će oko 0 °C, stoga je moguć i mraz pri tlu. Detaljniju i pouzdaniju prognozu za te dane svakodnevno pratite na mrežnim stranicama DHMZ-a. (iPress)