Ustavna stručnjakinja Sanja Barić rekla je u petak da predsjedniku Hrvatske Zoranu Milanoviću još danas Ustavni sud treba reći da se može kandidirati za premijera isključivo ako da ostavku sa sadašnje pozicije.

Barić je za Hinu rekla da Milanović ne bi smio izaći na izbore dok je na mjestu predsjednika, no ne postoji nikakva procedura oko toga jer "nikada nikome nije palo na pamet tako nešto nečuveno napraviti".

"Ovo je stvarno strašno, to se naprosto tako ne radi. Apsolutno nema nikakvog propisanog postupka i u ovom trenutku jedino mu Ustavni sud treba reći da se ne može kandidirati na izborima dok obnaša ovu funkciju", istaknula je.

Po njezinim riječima, to je toliko izvan svake pameti i potpuno nečuveno i nezamislivo, kao kad Šveđani nisu imali propisano da se u javnom parku ne grade kuće jer se to u Švedskoj zna.

Nepodnošenje ostavke, a sudjelovanje na izborima RAVNO JE UDARU NA USTAVNI POREDAK RH!

Ustavni sud RH MORA još DANAS, najkasnije SUTRA UJUTRO to jasno i načelno reći kao krajnji jamac ustavnog poretka RH.

Sva daljnja pitanja dolaze poslije.

Prvo pitanje, kada da ostavku, tko ga zamjenjuje? Nema druge nego dosadašnji predsjednik Hrvatskog sabora, ergo, G. Jandroković.

Drugo pitanje, ne bi li se onda izbori za novog PRH trebali odviti prije parlamentarnih? To je dobro rješenje, da, a raspisuje ih Vlada. Ali, što ćemo s činjenicom da su izbori već raspisani? Tko će ih "odpisati"? Nema toga, opet samo Ustavni sud, a to je isto složeno tumačenje.

I što to sve znači za pasivno biračko pravo G. Jandrokovića? Ako on zamjenjuje Milanovića, može li davati mandat čak i ako je njegova stranka u pitanju? A tko će, ako on neće? Onda se valjda ne može ni kandidirati...

Svakako, JASNO je: Zoran Milanović se NE MOŽE KANDIDIRATI NA IZBORIMA ZA HRVATSKI SABOR DOK OBNAŠA DUŽNOST PREDSJEDNIKA RH! Svatko tko tvrdi drugačije i radi drugačije vrši udar na ustavnopravni poredak RH. To nije i ne može biti odgovor na sve druge zabrinutosti koje smo imali ranije. Ubojstvo ne rješava ranije ubojstvo.
Nema dalje.
Sve u svemu, ustavnopravna katastrofa i krajnji udar na Ustav RH, napisala je Barić na facebooku. (H/iPress)