Hrvatski sabor u srijedu je većinom glasova odbio SDP-ov, odnosno oporbeni prijedlog, da se raspusti i da se odmah raspišu izbori za novi 11. saborski saziv, protiv raspuštanja bilo je 78 zastupnika, a za raspuštanje njih 59.

Protiv tog prijedloga, koji je u prosincu prošle godine nakon afere Mreža inicirao SDP, a naknadno mu se priključila i ostala oporba uz izuzetak DP-a, glasovalo je 78 zastupnika, dakle svi HDZ-ovi zastupnici i njegovi partneri, dok se za izjasnilo njih 59.

Odluka o raspuštanju nije donesena, nije bilo dovoljno glasova, konstatirao je predsjednik Sabora Gordan Jandroković, nakon čega su sabornicu napustili zastupnici Mosta i Hrvatskih suverenista.

Na glasovanje nije došlo 15 oporbenih zastupnika, to je najvažnija današnja poruka, kazao je Josip Borić (HDZ).

O prijedlogu da se raspusti, Sabor je raspravljao prošli tjedan punih 14 sati i već tada je bilo jasno da prijedlog nema potporu HDZ-a. Zastupnici te stranke poručili su da će izbori biti u roku i sukladno demokratskim standardima - kada to odluči većina, a ne manjina.

Apostrofirajući brojne HDZ-ove afere oporba je ustrajavala da se Sabor treba raspustiti i izaći na izbore na kojima će birači odlučiti o smjeru kojim država treba ići idućih godina.

Oporba je i u srijedu, prije samog glasovanja, ponovila svoje zahtjeve.

Grmoja: Hrvatsku ste doveli pred zid

Hrvatsku ste doveli pred zid, obezvrijedili ste i obesmislili sve institucije, zato je svaki dan s ovom Vladom i Saborom ne samo izgubljen, nego izravna šteta za Hrvatsku, izjavio je Nikola Grmoja (Most). Vladajuće je prozvao kazavši kako korupcija ubija najvrijednije - nadu, tjera naše mlade da bi uvozili stranu radnu snagu, a izvozili Hrvate.

Dosta je ovog što radite, dosta nam je da ilegalni migranti probijaju granicu, ugrožavaju živote policajaca. Razmišljate da vojnike pošaljete na istočno bojište, a ne na hrvatsku granicu, rekao je zastupnik i izazvao reakcije vladajućih zastupnika.

Nije lako biti Grmoja, buditi se s mišlju koju ćete laž prenijeti da bi privukli pozornost, rekla je Danica Baričević (HDZ), nazivajući Mostove zastupnike velikim manipulatorima i štetočinama te im prognozirajući da će nestati s političke scene.

Hrvoje Zekanović (HDS) Grmoju naziva saborskim Shakespearom. On će napraviti dramu gdje je nema, kazao je i dodao kako će se Mostovi glasači otrijezniti kad shvate da "Grmoje, Petrovi i Raspudići pokušavaju napraviti koaliciju sa SDP-om i Možemo".

Most nikad neće doći u vladu, no radi apsolutno sve da sa Benčič i Grbinom sutra preuzme Hrvatsku, ustvrdio je zastupnik HDS-a.

Marjan Pavliček (HS) kolegama iz HDZ-a poručuje da ih žali, da nisu slobodni ljudi u političkom smislu.

Pavliček: Koalirate i sa onima koji tvrde da je Oluja bila etničko čišćenje

Dobar dio vas se ne miri da ste u koaliciji sa liberalima, HNS-om, s 'manjincima' od kojih neki govore da je Oluja bila etničko čišćenje. Hrvatska je definitivno u kolapsu, zarobljene su sve institucije, rekao je zastupnik.

Nikola Mažar (HDZ) mu uzvraća kako se on druži sa onima koji na prosvjednom skupu na Trgu svetog Marka dr. Franju Tuđmana nazivaju mafijaškim bosom, potpisuju deklaraciju za zajednički, jugoslavenski jezik, a hrvatski nazivaju kretenskim.

Nove izbore zaziva i Ružica Vukovac (PH) prozivajući vladajući HDZ i partnera SDSS-a da su, uz beskrajnu ljubav koji je narod osjećao prema svojoj domovini, taj isti narod doveli u more depresije i beznađa, potjerali tisuće mladih ljudi.

Uspijevate muljati i s europskom lovom, po tome ste europska avangarda, poručio je HDZ-u Emil Daus (IDS).

Damir Bajs (Fokus) ističe da je premijer stalno govorio da su HDZ i partneri spremni uvijek za izbore, a onda je uslijedila nova izjava - bili bi ludi da se raspustimo prije nego nam zakon dozvoljava, dakle do sredine rujna. Što se to dogodilo, zapitao se?

Čekamo da ojača Grbin i partneri jer na skupu u Virovitici došlo mu je deset ljudi, kazao je Josip Đakić (HDZ).

Polemika oko raspuštanja Sabora nastavila se i nakon što je bilo jasno da se to neće dogoditi, uoči glasovanja o izmjenama Stečajnog zakona, a s vremenom je 'skliznula' u lokalne teme, osobne prozivke i optužbe zbog kadroviranja na državnoj i razini Grada Zagreba.

Kako bi se zaštitilo kriminalce u vlastitim redovima HDZ-a, ova vlada spremna je Hrvatsku sukobiti sa EU i odvesti u stečaj. Hrvatsku ste pretvorili u stečaj jedne države, izjavio je uz ostalo Peđa Grbin (SDP). Najavio je nastavak prosvjeda 23. ožujka, ne samo u Zagrebu već u cijeloj Hrvatskoj. (Hina)