Hrvatske ceste u 2024. počet će graditi prometnice u vrijednosti većoj od milijardu eura, potvrdio je Jutarnjem listu Josip Škorić, predsjednik Uprave te tvrtke.

Prema njegovim riječima, riječ je o 20 velikih cestovnih projekata, od kojih je 17 strateških, piše dnevnik u broju od ponedjeljka.

Hrvatski sabor prošlog je tjedna usvojio Financijski plan Hrvatskih cesta za sljedeću godinu s projekcijama za 2025. i 2026., čime je odobren taj ambiciozni plan gradnje novih prometnica.

Početkom sljedeće godine očekuje se da Vlada usvoji Program građenja i održavanja javnih cesta u sljedećem četverogodišnjem razdoblju. Time će se stvoriti formalni okvir za pronalaženje financijskih sredstava za realizaciju tih projekata. - Niti jedan projekt ne počinjemo bez prethodno odobrenih sredstava - tvrdi Škorić.

Među velikim projektima čija će gradnja početi u 2024. među ostalim su brza cesta Požega - Staro Petrovo Selo, kojom će Požega biti spojena na autocestu, spojna cesta čvor Vučevica na A1 - čvor na D8, u sklopu čega je gradnja tunela Kozjak, obilaznice Orebića i Vukovara, cesta Ravča - Drvenik, Marija Bistrica - Zlatar Bistrica.

Počet će i gradnja ceste od Nove Varoši do Okučana kojom će se novosagrađeni most Gradiška preko Save spojiti s autocestom. Sljedeće godine će početi i gradnja preostalog dijela ceste čvor Sisak - Sisak kojom će se autocesta Zagreb - Sisak spojiti s gradom Siskom te se nastavlja gradnja Srijemske transverzale koja će Ilok spojiti s autocestom Bregana - Lipovac. Počet će i gradnja dionice splitske obilaznice od Omiša do Dugog Rata te brze ceste Nuštar - Vukovar.

U 2024. bi pak mogao u promet biti pušten jedan veliki projekt - novi most preko rijeke Save kod Gradiške zajedno sa spojnom cestom do Novog Varoša. No, to ovisi o gradnji novoga graničnog prijelaza koji je u nadležnosti Ministarstva financija.

Škorić odbacuje povezivanje tih projekata s izborima, piše novinar Jutarnjeg lista Krešimir Žabec. (Hina)