Našu je zajednicu 27.9. 2023. napustio tiho, dosljedno sebi, čovjek i liječnik koji je višestruko obilježio život Poreča i brojnih Porečana. Opraštamo se od dr. Nina Basanića s poštovanjem, iskreno zahvalni što je živio u našem gradu i oplemenio naš grad.

Rođen u Labinu, nakon završene gimnazije u Pazinu i Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, došao je 1964. u Poreč te se zaposlio u tadašnjem Domu zdravlja kao mlad, nadahnut i ambiciozan liječnik. Vrlo brzo prepoznat je kao predani stručnjak i poseban čovjek koji će obilježiti život Poreča. Generacije Porečana su zahvalne što je za svoj život i rad odabrao baš Poreč.

Bio je liječnik po zvanju ali i po pozivu. Osim njegove obitelji medicina je bila njegova najveća strast i ljubav kojoj je bio potpuno predan. Uvijek načitan, informiran o novim spoznajama, dostignućima i mogućnostima, vizionar čije su vizije mijenjale ovaj grad, učitelj i zaljubljenik u mlade i suradničke timove te dostupan i pristupačan mentor mladim liječnicima, dr. Basanić je živio medicinu i poziv liječnika svim svojim bićem.

Porečani će ga pamtiti po predanosti, strpljivosti, smirenosti, ljudskoj i liječničkoj toplini te iskrenoj pomoći koju im je pružao. Za svakog je čovjeka imao pravu riječ, za svakog je pacijenta imao vremena. Vrata dr. Nina Basanića za pacijente su uvijek bila otvorena.

Dr. Basanića pamtit ćemo kao vizionara. Njegove su vizije kroz godine Poreču otvarale uvijek neka nova vrata kao pogled  u svijet s primjenom na njegov Poreč i mijenjale naš grad.

Ambiciozan i predan u svom je radu, nadahnut i pun ideja uvijek je želio više i bolje. Dom zdravlja i njegova ambulanta godinama su mu bili drugi dom. Bio autor i koautor knjiga i brojnih stručnih radova. Dobitnik je nagrada Grada Poreča te brojnih priznanja akademske zajednice. Obavljao je ulogu ravnatelja Doma zdravlja Poreč te vodio tadašnju izgradnju novog krila zgrade Doma zdravlja, uvijek vođen idejom da za Poreč i Porečane stvara bolje zdravstvene i zaštitne uvjete u gradu. Povezivao je Poreč s Medicinskim fakultetom u Rijeci i Zagrebu te s Kineziološkim fakultetom u Zagrebu. Bio je pasionirani zagovaratelj medicinske rekreacije za građane te jedan od idejnih tvoraca programiranih aktivnih odmora za radnike Poreča. Godinama je radio i kao sportski liječnik.

U Poreč je kasnih 80-tih prvi prenio ideju Zdravih gradova Svjetske zdravstvene organizacije te idejom zdravih gradova  pozitivno „zarazio“ svoje suradnike i gradsku vlast. Zdravi grad kao ideju i praksu grada po mjeri čovjeka duboko je ugradio u život i sve pore našeg grada. I, još važnije, odgajao je suradnike i timove koji će ideju i praksu zdravog grada promicati i razvijati dalje. Zagovarao je ideju izgradnje Doma za starije i nemoćne Poreča. Svojim entuzijazmom, upornošću i radom, vizijama i timskim povezivanjem naš je Poreč gradio u bolji i osjetljiviji grad za sve Porečane.

Naš sugrađanin, dr. Nino Basanić želio je sahranu u najužem krugu obitelji te mu se s poštovanjem zahvaljujemo i opraštamo se od njega ovim putem. Zahvaljujemo mu u ime svih stanovnika Poreča i njegovih suradnika koji se sa srcem i zahvalnošću od njega žele oprostiti. Njegove ideje, predanost i vizije utkani su u naš grad kao trajne promjene na kojima mu iskreno i veliko hvala.

Zahvaljujemo dr. Ninu Basaniću na svim ljudskim i profesionalnim doprinosima Poreču ponosni što je bio naš Porečan. Obitelji izražavamo iskrenu sućut.

Gradonačelnik Loris Peršurić sa suradnicima