Direktor Uprave za zaštitu bilja Srbije Nebojša Milosavljević potvrdio je da je na granici sa Slovenijom zaustavljeno 18.000 tona svježih krastavaca iz Srbije jer su u njima pronađeni ostaci fungicida metalaksil.

“Svježi krastavac iz Srbije zaustavljen je na granici sa Slovenijom jer je u njemu pronađena supstanca fungicid metalaksil iznad dozvoljene granice propisa”, rekao je Milosavljević Tanjugu. Milosavljević je dodao da proces analize još nije završen, precizirajući da su kolege iz Slovenije radili analize u dva laboratorija i da su dobijeni različiti rezultati.

“Jedna analiza pokazala je veće količine ove tvari od dopuštenih, dok je druga analiza pokazala njezinu prisutnost u granicama. Trenutačno se u Sloveniji radi super analiza i očekujemo konačan odgovor, rekao je. Budući da je analiza još u tijeku, dodao je, ova pošiljka krastavaca iz Srbije nije vraćena.

Na pitanje što će se dogoditi ako sporna pošiljka bude vraćena u Srbiju, sugovornik Tanjuga objasnio je da će ona prvo biti ponovno analizirana na srbijanskoj granici i da će se na temelju tih rezultata odlučiti o daljnjim mjerama., odnosno da li će pošiljka biti uništena ili će se naći na tržištu ako je ispravna.

 

Milosavljević je dodao da je fungicid metalaksil, koji je navodno pronađen u krastavcima, supstanca koja se koristi protiv truleži i da nije zabranjena niti štetna, a kao takva je označena i u EU.

Kako stoji na stranicama RASFF-a, dopuštena količina fungicida metalaksil je 0,01, a u pošiljci krastavaca iz Srbije bilo je 0,025 miligrama ostataka pesticida po kilogramu. Ova kemijska tvar pripada acilalaninima i uglavnom se koristi za suzbijanje uzročnika plamenjače krumpira i rajčice, prenosi Poslovni dnevnik