Proslava Dana svetog Vida, kada Riječani vjerskim, kulturnim, zabavnim i sportskim događajima obilježavaju blagdan zaštitnika svoga grada, ove će godine trajati 8. do 15. lipnja, a program obilježavanja tradicionalno organiziraju Grad Rijeka i Riječka nadbiskupija.

Kako su izvijestili iz Grada Rijeke, svjetovni dio proslave uključuje svečanu sjednicu Gradskog vijeća Grada Rijeke 12. lipnja, s dodjelom nagrada zaslužnim građanima i organizacijama, prijem za djecu s imenom zaštitnika grada, gastronomski, zabavni, kulturni, sportski i edukativni program.

Na Dan grada Rijeke, 15. lipnja,  za građane će biti priređena marenda na tradicionalnoj Gastrofešti, uz nastup klape Nevera. 

Najavljen je koncert Eni Jurišić, Vjekoslava Ključarića, Daniela Juriševića i Sabrine Hebiri, koncert „Rock za RI“, festival starih fiumanskih pjesama „Canzonette  Fiumane“ te Zavičajno-turistička tura „Đir s Orehovićem“ i lutkarska predstava „Wanda LaVanda."

Javno predavanje Marija Pintarića „Isusovci u Rijeci 1627. – 1773.: redovnici, učitelji i donatori“ bit će 9. lipnja u Gradskoj vijećnici.

Crkveni dio programa počet će 8. lipnja proslavom blagdana Tijelova i obilježavanjem 20 godina od kada je pokojni papa Ivan Pavao II. slavio Duhovsku misu na riječkoj Delti.

Duhovno-molitveni program Dana sv. Vida počet će 9. lipnja, dana kojeg je nadbiskup Uzinić proglasio Danom posta i molitve za žrtve zlostavljanja, za naše obraćenje i za posvećenje Riječke nadbiskupije. Tog dana će se svećenici, redovnici i vjernici okupiti na molitvi u Katedrali sv. Vida.

Trodnevnica, duhovna priprava za blagdan sv. Vida, započet će 11. lipnja, a uoči blagdana sv. Vida, 14. lipnja, u Katedrali će svečanu večernju molitvu predvoditi riječki nadbiskup Mate Uzinić, zaslužnim župljanima će biti dodijeljene medalje sv. Vida, a Katolički skauti Riječke nadbiskupije položit će prisegu i obećanje.

Na sam blagdan sv. Vida, 15. lipnja, bit će misa na talijanskom jeziku, a procesiju i središnje misno slavlje ispred katedrale sv. Vida predvodit će barski nadbiskup Rrok Gjonllneshaj. (Hina)