U protupožarnu sezonu ulazimo s pet kanadera i svih šest Air Tractora, piše u subotu Večernji list, navodeći da se prošlogodišnja katastrofa, kada smo na početku sezone požara imali samo šest letjelica, ne bi trebala ponoviti.

Hrvatska je na početku prošlogodišnje protupožarne sezone imala samo šest protupožarnih aviona. Tri Air Tractora i tri kanadera i to je bilo jedva dovoljno s obzirom na to da je sezona bila više nego vatrena, s rekordno opasnim i velikim šumskim požarima.

To da je bila aktivna samo polovina naše protupožarne flote rezultiralo je velikom nervozom, optuživanjima i sukobima na relaciji MORH-a i velikogoričkog ZTC-a, koji održava zrakoplove HRZ-a.

MORH je bio nemoćan premda je bio na vrijeme odvojio više od 30 milijuna kuna za popravke i remonte protupožarne eskadrile. Afere su na kraju dotukle postojeću upravu, a nekoliko tehničara dalo je otkaz.

Osim 11 glavnih letjelica, protupožarnim snagama sada je na raspolaganju i jedan transportni helikopter HRZ-a opremljen za gašenje požara.

Za poslove izviđanja izdvojen je i jedan školski Pilatus PC-9 HRZ-a, u pričuvi je i 200 vojnika HV-a, desantni brod HRM-a, nekoliko brzih gumenih brodica te bespilotne letjelice HV-a, piše novinar Večernjeg lista Davor Ivanković. (Hina)