Među 25 pripadnika skupine tzv. Građana Reicha, koji su u srijedu u akciji njemačkih vlasti uhićeni zbog sumnje u pripremu puča, je i bivša zastupnica desno-populističke Alternative za Njemačku te brojni bivši vojnici Bundeswehra i vojske DDR-a, priopćilo je njemačko državno odvjetništvo.

Među uhićenima je i osoba koja je trebala biti postavljena za novog poglavara Njemačke, navelo je odvjetništvo.

"Uhićene se tereti za pripadnost terorističkoj organizaciji te pripremu rušenja ustavnog poretka SR Njemačke", stoji u priopćenju Glavnog državnog odvjetništva u Karlsruheu.

Kod 25 uhićenih se radi o njemačkim državljanima i jednoj ruskoj državljanki, a uhićenja su izvršena diljem cijele Njemačke te na dva mjesta u inozemstvu, u Austriji i Italiji. Pretresi u 130 objekata i dalje traju. Racije je izvelo više od 3 tisuće policajaca i pripadnika snaga sigurnosti u 11 njemačkih saveznih država.

Istraga je pokrenuta i protiv još 27 osoba tako da odvjetništvo govori o ukupno 52 optuženih.

Kako se kod velikog broja uhićenih radi o bivšim pripadnicima Bundeswehra i vojske DDR-a u akciji je sudjelovao i veliki broj pripadnika specijalne policije.

Optuženi su pripadnici vlastima već poznate grupacije tzv. Građana Reicha (Reichsbuerger), koja ne priznaje ustavni poredak SR Njemačke i želi uspostaviti Njemačku u njezinim povijesnim granicama.

Građani Reicha su i do sada dolazili u sukob s vlastima, prije svega zbog nepriznavanja legitimnosti SR Njemačke, ali se radi o prvoj akciji vlasti protiv ove grupacije zbog pokušaja svrgavanja vlasti.

Skupina tvrdi da "duboka država" vodi Njemačku

"Pripadnici skupine slijede ideologiju sastavljenu od teorija zavjere i duboko su uvjereni da Njemačku trenutno vode pripadnici tzv. 'duboke države' ", stoji u priopćenju odvjetništva.

Pripadnici su između ostalog planirali napasti zgradu Reichstaga, napade na infrastrukturne objekte te izazvati "strah među građanima".

Pripadnici skupine su nakon svrgavanja vlasti oružanim putem htjeli "s predstavnicima sila pobjednica u Drugom svjetskom ratu" pregovarati o novom ustroju Njemačke.

"Središnji partner u ovom pregovorima je trenutno Ruska Federacija. Optuženi Heinrich XIII P.R. je već stupio u kontakt s predstavnicima Ruske Federacije u Njemačkoj. Prema dosadašnjoj istrazi nema naznaka da su predstavnici Ruske Federacije pozitivno reagirali na upit optuženoga", stoji u priopćenju.

Princ na čelu "novog Reicha"

Istraživački tim javnog servisa ARD-a javlja kako se kod "Heinricha XIII" radi o navodnom vođi skupine i poduzetniku Heinrichu Reussu, pripadniku stare plemićke obitelji. On je, prema informacijama ARD-a, trebao nakon dolaska na vlast u svojstvu regenta preuzeti vodstvo nad "novim Reichom".

71-godišnji Reuss je već godinama jedan od najistaknutijih predstavnika tzv. Građana Reicha i već je nekoliko puta sudjelovao na kongresima teoretičara zavjere, na kojima je Njemačku opisivao kao "tvrtku" i umjetnu tvorevinu koja se "nalazi pod okupacijom".

Među uhićenima je i donedavna zastupnica Bundestaga i političarka desno-populističke Alternative za Njemačku (AfD) Birgit Malsack-Winkemann, koja posljednjih godinu dana obavlja dužnost sutkinje na jednom sudu u Berlinu. Malsack-Winkemann je u "novoj vladi" trebala preuzeti funkciju ministrice pravosuđa.

Kako javlja ARD, državno odvjetništvo je posebice zabrinuto zbog formiranja "vojnog krila", kojeg vode aktivni i bivši predstavnici vojnih snaga SR Njemačke i bivšeg DDR-a. Vođa vojnog krila je bivši pripadnik specijalnih snaga Bundeswehra KSK.

Mnogi danas uhićeni su vlastima upali u oči i kao "najagresivniji" sudionici prosvjeda protiv mjera koje je vlada donijela u borbi protiv koronavirusa.

Najavljena borba protiv "Građana Reicha"

Njemačka ministrica unutarnjih poslova Nancy Faeser je u prvoj reakciji na uhićenja pripadnicima tzv. Građana Reicha najavila daljnje akcije.

"Militantne Građane Reicha veže mržnja prema demokraciji, našoj državi i građanima koji podržavaju ovo društvo", rekla je Faeser.

"Ove mjere pokazuju da državni organi budno prate sve ugroze i da smo sposobni boriti se protiv tih ugroza", rekla je predsjednica Bundestaga Baerbel Bas reagirajući na jutrošnje akcije.

Pojam "Građani Reicha" se prvi put pojavio u osamdesetim godinama prošlog stoljeća, ali se njihova radikalizacija prati tek posljednjih nekoliko godina. Ured za zaštitu ustavnog poretka njihov broj procjenjuje na oko 20.000, od čega se oko 1.000 pripadnika pokreta smatra ekstremnim desničarima. Pokret do sada nije djelovao centralno, nego je podijeljen u više raznih podgrupacija.

Glavno državno odvjetništvo u Karlsruheu, koje preuzima slučajeva u kojima se radi o ugrozi ustavno-pravnog poretka SR Njemačke, najavilo je objavljivanje novih detalja tijekom dana. (Hina)