U drugoj polovici ožujka generacija učenika osmih razreda, njih oko 40 tisuća, prvi će put polagati nacionalne ispite, a za pripreme osmaša traže i do 2900 kuna piše u petak Jutarnji list.

Nacionalne ispite pisat će od 13. do 31. ožujka, svakog drugog dana od 9 sati na redovnoj nastavi iz osam predmeta - hrvatskog jezika, matematike, prvoga stranog jezika, biologije, fizike, geografije, kemije i povijesti.

Gradivo koje će polagati na standardiziranim vanjskim ispitima obuhvatit će peti, šesti, sedmi razred te sadržaje koje su učenici svladali u osmom razredu, do 1. ožujka.

Iz Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje (NCVV) poručili su da učenicima ne trebaju nikakve pripreme, još manje instrukcije uoči polaganja ispita. Naime, rezultati nacionalnih ispita neće se ocjenjivati, već će se izraziti kroz broj bodova i ekvivalent u postotku kao bilješka u e-dnevniku koja ne utječe na zaključnu ocjenu.

Unatoč tomu, na tržištu usluga privatne poduke našla se novotarija - pripreme za nacionalne ispite. Cijene priprema kreću se između 300 i 2900 kuna, ovisno o broju sati i broju predmeta. Čemu poduka za nešto što se ne ocjenjuje i neće utjecati na zaključnu ocjenu, raspitali smo se kod organizatora privatnih poduka.

- Od pojedinih profesora smo dobili informaciju kako će u slučaju da je zaključna ocjena između, primjerice, tri ili četiri, neki gledati upravo bilješku iz nacionalnih ispita - kažu, potvrđujući da među roditeljima postoji interes za ovaj oblik poduke.

Kod nekih su pripreme počele početkom studenoga, a neki ih planiraju organizirati tijekom zimskih praznika ili u veljači, bilo online, bilo uživo, piše novinarka Jutarnjeg lista Mirela Lilek. (Hina)