Na prosvjednom skupu protiv rigorozne primjene pravila o PCT uvjetu (preboljeli, cijepljeni, testirani) u Ljubljani u srijedu navečer došlo je do incidenta kada je dio prosvjednika zapalio baklje i počeo ih bacati na zgradu parlamenta, a policija je odgovorila suzavcem i vodenim topom.

Prosvjednici su uzvikivali "Želimo svoje živote natrag, želimo slobodu". Oni su kritizirali vladu i nametnuti PCT uvjet.

Na Trgu republike u Ljubljani okupilo se, po procjenama policije, oko 8000 ljudi.

Iako su organizatori pozivali na miran skup, došlo je i do incidenta kada je prosvjednik bacio bocu na jednog od policajaca koji su čuvali skup, ali ga je na sreću promašio.

Okupljeni su se približili i ulazu u zgradu parlamenta. Policija je, međutim, dodatno pojačala svoju nazočnost, ali su poletjele i baklje.

Nešto iza 20 sati policija je bacila suzavac i prisilila gomilu da se udalji od parlamenta. Kasnije su se neki od njih ipak vratili i počela su letjeti pirotehnička sredstva na što je policija odgovorila vodenim topom. Skupina prosvjednika gađala je policiju raznim predmetima, među kojima i granitnim pločama.

Epidemiološka slika u Sloveniji se pogoršava, a prema Nacionalnom institutu za javno zdravstvo u zemlji je trenutno 11.238 aktivnih slučajeva zaraze koronavirusom. Prema podacima Vlade, 347 pacijenata oboljelih od covida-19 liječi se u bolnicama, od kojih je 75 na intenzivnoj njezi. Šest pacijenata preminulo je u utorak.

Danas su u Sloveniji stupile na snagu strože mjere suzbijanja širenja koronavirusa i sada bez covid potvrde nema ni točenja goriva na crpkama.

Nasilni prosvjedi u Ljubljani zbog covid potvrda, intervenirala policija

Inače mirni povremeni protesti u Ljubljani protiv vlade Janeza Janše sinoć su u večernjim satima u centru grada eskalirali u nasilne, pa je policija u rastjeravanju demonstranata upotrijebila vodeni top i suzavac.

Neprijavljene proteste organizirale su neke grupe preko društvenih mreža, izražavajući nezadovoljstvo zaoštravanjem protuepidemijskih mjera vlade. One su uvedene u srijedu, a zahtijevaju covid potvrde o cijepljenosti, preležanom covidu-19 ili negativan test za većinu aktivnosti i rad, za prijevoz javnim transportom, odlazak u trgovačke centre, na poštu, u banku, pa i obilazak liječnika ako nije riječ o hitnom slučaju.

Policija je u priopćenju navela da se u centru Ljubljane i oko zgrade parlamenta okupilo oko osam tisuća ljudi, od kojih su oni nasilni na policajce bacali granitne kocke, staklene boce i pirotehnička sredstva. Nakon što se masa odbila povući, policija je bila prisiljena intervenirati prisilnim sredstvima.

Ministar unutarnjih poslova Aleš Hojs na Twitteru je napisao da se radilo o "reprizi" nasilnih izgreda u prijestolnici u studenom prošle godine, kad su - kako je zapisao - na njih pozivale i neke oporbene stranke ljevice.

Nasiljem i vandalizmom iskazuje se kako se lijevi fašizam izvodi u praksi, napisao je Hojs.

Reagirao je i premijer Janez Janša, navevši na Twitteru da "vlada neće popuštati pred nikakvim pritiscima" u pogledu zaoštrenih protuepidemijskih mjera.

"Ustrajat ćemo na mjerama za zaštitu zdravlja i života ljudi. Ulično nasilje nikad nije vodilo do nečeg dobrog", naveo je Janša, dodavši kako je policija postupila po zakonu, te da tužiteljstvo i sudstvo više ne bi smjeli tolerirati prijetnje i nasilje nego pokretati postupke.

Nasilje i izgrede pred zgradom parlamenta osudio je i predsjednik Državnog zbora Igor Zorčič koji je inače prije više mjeseci zbog nezadovoljstva djelovanjem vlade u epidemiji covida-19 i njenom politikom istupio iz jedne od stranaka Janšine koalicije.(Hina)