Europska agencija za lijekove (EMA) u srijedu je zaključila kako se rizik od zgrušavanja krvi nakon cijepljenja AstraZenecom ne može povezati s dobi, roda ili povijesti polesti, no naglasila da je to cjepivo i dalje vrijedno u borbi protiv puno opasnijih zdravstvenih posljedica covida-19.

"Na temelju trenutnih dokaza, specifični faktori rizika, poput dobi, spola ili ranijih medicinskih stanja tromboze, nisu potvrđeni. Zgrušavanje se bilježi u svim skupinama", rekla je izvršna direktorica EMA-e Emer Cooke na konferenciji za medije o zaključcima Odbora za procjenu rizika na području farmakovigilancije (PRAC) te agencije EU-a.

"Plauzibilno objašnjenje je da je to odgovor imuniteta na cjepiva, kao u slučaju poremećaja zgrušavanja krvi kod lijeka heparina", dodala je.

PRAC je nakon analize zaključio da se "vrlo rijetki slučajevi" zgrušavanja krvi trebaju navesti kao nuspojava cjepiva, a EMA će nastaviti istraživati te pojave.

Cooke je konferenciju otvorila naglašavajući da je PRAC potvrdio da su dobrobiti cjepiva britansko-švedskog proizvođača u sprječavanju covida-19 značajno veće od njegovih rijetkih nuspojava.

Slučajevi zgrušavanja „jedan su od izazova cijepljenja na ovako raširenoj razini”, kazala je Cooke, pa zaključila da je rizik smrtnosti od covida-19 puno veći od rizika cijepljenja „koje se pokazalo jako djelotvorno”.

Peter Arlett, dužnosnik EMA-e zadužen za analizu podataka, usporedio je rizik od AstraZenecinog cjepiva s kontracepcijskim sredstvima koje u malom broju na velikoj skali isto izazivaju slučajeve zgrušavanja, no i dalje se koriste.

Zabrinutost oko sigurnosti cjepiva AstraZenece proteklih je tjedana potaknula nekoliko desetaka država da pauziraju cijepljenje tim lijekom koji su u Europi već primili deseci milijuna ljudi.

Ministri zdravstva članica EU-a u srijedu održavaju sastanak nakon te objave EMA-e, a ranije su najavili da će odluka te europske agencije o sigurnosti cjepiva imati trenutne implikacije za planove cijepljenja i koordinirani odgovor, prenosi Reuters.

Nova objava EMA-e novi je udarac za AstraZenecino cjepivo koje je trenutno najjeftinije u ponudi.

EMA je istraživala izvješća o ekstremno rijetkim slučajevima zgrušavanja u mozgu, poznatih kao cerebralne tromboze venskih sinusa (CVST). U Europskom gospodarskom prostoru, sastavljenom od članica Europske unije, Islanda, Lihtenštajna i Norveške, AstraZenecom je cijepljeno 9,2 milijuna ljudi.

U Ujedinjenom Kraljevstvu potvrđeno je 30 slučajeva, od kojih sedam sa smrtnim ishodom, na 18,1 milijuna cijepljenih do 24. ožujka.

(Hina)