Pojačani nadzor sigurnosti plovidbe u okviru središnje godišnje akcije „Sigurna plovidba 2020“ je započeo jučer ujutro i trajao do 19.00 sati na području svih osam lučkih kapetanija.

Provedba akcije koordinirana je sa Službom za nadzor i upravljanje pomorskim prometom (VTS), čiji službenici su osigurali podršku dojavama o uočenim područjima pojačanog prometa plovila, prekršajima u plovidbi, (ne)identificiranim pomorskim objektima, a naročito u slučajevima glisiranja na manje od 300 metara od obale, odnosno, u područjima pojačane gustoće pomorskoga prometa.

U sklopu Akcije obavljeno je ukupno 397 pregleda različitih kategorija plovila, pri čemu je utvrđeno 120 prekršaja naplaćenih u ukupnom iznosu od 203.850,00 kuna, dok su za brojne uočene manje nedostatke u vidu manjkavosti brodske opreme voditeljima plovila izrečene opomene.

Od naplaćenih kazni najviše je 'ubrano' u akvatoriju Lučke kapetanije Pula, čak  83.100 kuna, po 43 tisuće u Zadru i Splitu, u Dubrovniku 38 tisuća te manji iznosi u Rijeci, Pločama, Senju...

Prvenstveni cilj ove akcije bio je edukativnog karaktera, kako bi se nautičarima ukazalo na važnost pridržavanja svih sigurnosnih propisa tijekom plovidbe. Poseban naglasak nautičarima je stavljen na obavezu tehničke opremljenosti i ispravnosti plovila kojima upravljaju, kako zbog sigurnosti njih samih i njihovih posada, tako i u cilju osiguravanja uvjeta opće sigurnosti za sve sudionike u pomorskome prometu.

Iako je ovu godinu obilježila pandemija koronavirusa, zbog koje je na početku turističke sezone bilježen smanjen pomorski promet, danas je ta brojka dosegla gotovo 70% uobičajenog pomorskog prometa, posebice u protekla dva tjedna. Stoga, jedna od osnovnih zadaća današnje akcije je djelovati edukativno i preventivno kako bi upozorili sve sudionike u pomorskom prometu na upozorili na opasnosti koje proizlaze iz neodgovornog ponašanja na moru.

Kao najčešći, ujedno i najopasniji prekršaj na moru, utvrđeno je glisiranje unutar 300 metara od obale, odnosno, prekoračenje najviše dopuštene brzine plovidbe, što je iznimno opasna radnja za kupače i druge sudionike u pomorskom prometu. Stoga se gliserašima u nedopuštenim zonama izriču najviše zakonom dopuštene novčane kazne, bez prethodne opomene.

Uz glisiranje blizu obale kao drugi najčešći prekršaj evidentirana je nepotpuna dokumentacija vlasnika plovila, dok se još uvijek u manjem broju bilježe prekršaji i propusti u vidu prekrcanosti plovila, manjkavosti brodske opreme ili nepoznavanje osnovnih propisa i normi u plovidbi morem.

Stoga, Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture, prema svim sudionicima u pomorskom prometu upućuje ključne poruke, kako bi zaštitili vlastite, ali i živote ostalih sudionika u pomorskom prometu, pridržavanjem propisanih pravila:

- prije isplovljavanja i tijekom plovidbe nužno je pratiti redovita i izvanredna vremenska izviješća;
- u slučaju nezgode na moru kontaktirati besplatan broj 195, hitne službe traganja i spašavanja na moru MRCC Rijeka;
- ne upravljati plovilom pod utjecajem alkohola i drugih opijata,
- ne udaljavati se plovilom od obale više nego li je konkretnom plovilu dopušteno,
- ne prekrcavati plovilo iznad utvrđenog ograničenja po najvećem broju putnika,
- prije isplovljenja provjerite stanje plovila i opreme, te potrebnu količinu goriva,
- svi podaci bitni za sigurnu plovidbu i boravak na moru dostupni su 24 sata na dan, putem mobilne nIS aplikacije,
- te konačno, nužno je poštivati uvjete na moru te paziti na osobnu sigurnost i sigurnost ostalih sudionika u plovidbi morem, izvijestili su iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture. (iPress)