U Valturi je 4. svibnja, po prvi puta u organizaciji KK Muntić i Konjičkog saveza Istarske županije, održano je treće kolo Istarskog endurance cupa na terenu OPG PavEr-a. S velikim oduševljenjem dočekali smo ovogodišnji rekordni broj natjecatelja, čak 33 jahača para iz 8 Istarskih klubova. Naime, ovo je natjecanje edukativnog tipa gdje se u sport uvode novi jahači i konji, a uz njih jašu već iskusni natjecatelji koji nose iskustva čak sa svjetskih prvenstava.

Za seniore i juniore se trka održavala u dvije etape gdje jahači odjašu 12 km te nakon toga slijedi veterinarski pregled konja kako bi se ustanovilo u kakvoj su spremnosti konj i jahač kao par. Veterinarskim pregledom se gleda hod konja kako bi se ustanovilo da nema šepanja, posluša se disanje, pregledaju se leđa, mišići, sluznice. Očitaju se otkucaji srca konja koji ne smiju biti iznad 64 otkucaja u minuti, kako bi znali da je konj smiren i pripremljen za ovakav tip natjecanja. Ukoliko ikoji od ovih parametara pokazuje da bi daljnji nastavak natjecanja bio štetan za konja, konj i jahač se isključuju sa staze. Ukoliko je sve uredu konj ima odmor te nakon odmora kreću u drugu etapu natjecanja, ponovno trče 12 km, dok kadeti radi starosti jašu samo jedan krug, dolaskom na cilj ponovno se vrši veterinarski pregled.

Ovakav tip regionalnog natjecanja edukativnog karaktera je nastao upravo radi želje, obuke i uvođenja jahača u ovu vrstu konjičkog sporta odnosno daljinsko jahanje. Gdje na malim udaljenostima uče o raznim pravilima, dobrobiti konja, te čarima natjecanja, dok iskusniji jahači pripremaju sebe i svoje konje za nacionalnu i međunarodnu scenu gdje se na svjetskim prvenstvima natječu na udaljenosti od čak 160km, no naravno bit natjecanja je dobrobit konja. Neki od najuspješnijih jahača Istre i Hrvatske započeli su svoju slavnu natjecateljsku karijeru upravo na Istarskom endurance Cup-u. Stoga nadamo se pronaći još mnogo novih entuzijasta sa željom natjecanja i talentom te mnogo ljubavi prema konjima.

S ponosom predstavljamo pobjednike po kategorijama.

U kategoriji kadeta treće mjesto zauzima Noemi Vojnić na kobili April iz KK Istra, drugo mjesto pripalo je Natali Lubiana na konju Malak iz KK Spirit, a prvo mjesto zauzima Tia mofardin na konju Calipso iz KK Spirit.

U kategoriji Juniora, treće mjesto zauzima Maro Pandurić na konju Bahram iz KK Istra, drugo mjesto pripalo je Nicol Šverko na konju Kadir iz KK Istra, a prvo mjesto zauzima Melita Smolica na konju Nahar Pasha iz KK Soko.

U kategoriji seniora treće mjesto zauzima Nikol Mihatović na kobili Bissi iz KK Philipos-Poreč, drugo mjesto zauzima Tina Jurković na konju Seth iz KK Soko, a prvo mjesto zauzima Dorijan Mihelić na kobili Srna iz KK Spirit.

Zahvale svim sudionicima, logističarima, DVD Ližnjan, prijateljima i mještanima Valture koji su pomogli u veoma zahtjevnoj organizaciji, pripremi staze, prihvatu konja, natjecatelja i logistike. Obzirom da novopečeni Konjički Klub Muntić po prvi puta u općini Ližnjan organizira Istra endurance cup, uz pomoć OPG PavEr i OPG N&M ponosni smo na veliki odaziv te se nadamo još većem dogodine. Za natjecatelje nema odmora, čeka nas sljedeće kolo Istra endurance cupa u Manjadvorcima u organizaciji KK Istra 30.06.2024. (Marinović Petra, predsjednica kluba KK „MUNTIĆ“)