Ekipa udruge Bit kids 101 u sastavu Luka Hudak, Sofia Salvadori, Frane Klarić Tomac, Andrea Dravec, Petar Radošević, Marko Tripković i Ugo Šuran sudjelovala je na natjecanju u informatici i robotici FIRST® LEGO® League (FLL) u Zagrebu i ostvarili do sada najbolji rezultat.

U robotskoj igri osvojili su drugo mjesto a u ukupnom poretku bili su među prvih 6 ekipa od 28 koliko ih je nastupilo. Time su osigurali nastup u kvalifikacije za svjetsko finale za Adria regiju koje će se održati 18.3.2023. u Ljubljani. Svjetsko finale održat će se ove godine u Maroku.

Kako bi se ekipa plasirala u sljedeći krug natjecanja morala je pokazati odlične rezultate u sve četiri kategorije koje jednako vrijede (temeljne vrijednosti, projekt, tehnički intervju i u robotskoj igri).

Ove godine u svijetu se na FLL natječe preko 600.000 djece iz preko 100 država. Među njima i naših 7 iz Fažane.
FIRST® LEGO® League (FLL) je međunarodni, multidisciplinarni istraživački program koji želi u djeci probuditi znanstvenika koji će promišljati o problemima oko sebe i tražiti način kako ih riješiti. Promiče znatiželju, kreativnost, zajedničko učenje i timski rad. Osim toga, kroz igru djeca razvijaju i jačaju tehničku pismenost i logički način razmišljanja, moderne tehnologije koriste u humane svrhe, a kroz atraktivne robote koje moraju osmisliti na učinkovit i zabavan način uživaju u znanosti.

Program je namijenjen djeci starosti između 9 i 16 godina u timovima od 3 do 10 članova. Tema natjecanja ove godine je „SuperPowered" kojom se potiče djecu da razmisle i istraže put kojim prolazi energija prije nego dođe do njih, od različitih izvora energije, skladištenja i prijenosa energije do potrošnje i upotrebe u svakodnevnom životu, javljapredsjednik Udruge Bit Kids Goran Usainović. (iPress)