Četrdesetak članova Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata, Podružnice Istarske županije Ogranka Poreč obišlo je proteklog vikenda tijekom dvodnevnog boravka nekadašnju ličku bojišnicu na kojoj su boravili u više navrata tijekom Domovinskog rata.

Najprije su posjetili mjesto pogibije njihovog suborca Liović Stipana koji je poginuo tijekom vojno redarstvene operacije Oluja na samoj obali rijeke Une nedaleko naselja Poljice. Nakon što su položili cvijeće i zapalili svijeće na spomen obilježje, Mirko Buić zapovjednik 2. bojne 154. Domobranske pukovnije u akciji Oluja i Ante Restović, zapovjednik 2. satnije prisjetili su se događanja tog tužnog 12. kolovoza 1995. godine kad su pripadnici izviđačke jedinice izloženi neprijateljskim snajperskim hicima, od kojih je poginuo Stipan Liović a dvojica branitelja su ranjena. 

Drugog dana, nakon noćenja u Gospiću, obavljen je obilazak Memorijalnog centra „Nikola Tesla„ u Smiljanu gdje im je prezentiran život i postignuća jednog od najvećih svjetskih genija Nikole Tesle, velikog izumitelja, fizičara i pronalazača.

Put je nastavljen prema području na kojem su povremeno boravili pripadnici 154. Brigade HV od 1992. do 1995. godine. Prošli su pored naselja Budak, Lički Osik, Alivojvodić, Pocrnić, usput nabrali prve martinčice iznad Čanka te obilazak završili u Perušiću kod svog domaćina i starog prijatelja Milana Kolaka, predsjednika udruge dragovoljaca Perušića, jednog od  prvih branitelja koji su 1990. godine uzeli u ruke pretežito lovačko oružje kako bi obranili svoje mjesto i obitelji.

Tijekom obilaska položeno je cvijeće i zapaljene su svijeće kod spomenika poginulim braniteljima 111., 118., 128. i 150. brigade Hrvatske vojske kod Pocrnića, te na spomenik svim poginulim hrvatskim braniteljima u Perušiću. Tom prilikom g. Kolak naglasio je da ga raduje da se branitelji Poreštine vračaju kako bi obnovili uspomene na svoj boravak u ovom području tijekom ratnih godina, ali isto tako da se uvijek sjete i više od osamdeset poginulih branitelja sa područja Perušića kojima tom prilikom odaju dužnu počast.   

Putovanje na ličku bojišnicu članova porečkog Ogranka UDVDR financijski su pomogli Grad Poreč, općine bivše Poreštine i trgovačko poduzeće Montraker iz Vrsara. (B.Š.)