Najava gradnje Islamskog centra u Šandaljskoj ulici, mimo javnih rasprava i upoznavanja građana s planovima, podigla je buru među građanima Pule, posebice kvartova uz lokaciju planiranog centra. Nakon što su se više dana pojavljivali transparenti s porukama upućenim gradonačelniku Borisu Miletiću o netransparentnosti cijelog procesa ali i 'računici' na idućim lokalnim izborima na redakcijski mail dobili smo kronologiju 'slučaja džamija' od građana Busolera i Monte Šerpa koju objavljujemo uz manja kraćenja. 

Građani su ogorčeni i medijskom cenzurom medija pod kontrolom IDS-a, ali i, kako kažu, očitim pogodavanjima i skrivanju i iskrivljavanju činjenica od Puljana.     

Kronologija slučaja 'džamija'

Niže u tekstu nalazi se kronologija događanja vezana za izgradnju islamskog centra u Puli, a navedene činjenice se lako provjere jer su i javno dostupne. Nadam se da ćete maksimalno iskoristiti ovaj tekst i priloge kako bi sve navedene informacije na ispravan način doprijele do čitatelja. Obzirom da se radio o ozbiljnom gradskom pitanju trebamo se svi uključiti i pokazati da želimo transparentnost.

Ovim putem želimo dati do znanja koliko je Grad Pula odnosno gradonačelnik sve prikrivao i koliko je govorio neistinu u zadnjih tjedan dana. Svi mi koji smo pokušali doći do istine i u konačnici je objaviti postali smo, kako je naveo Glas Istre (GLAS IDS-a), ISLAMOFOBI. Smatramo da građani Pule moraju znati istinu kako gradonačelnik donosi odluke iza leđa građana, a poslije još javno govori neistinu svim svojim vjernim glasačima.

Kronologija:

  1. 27.04.2019.g. izjava gospodina Jukana vezano za izgradnju džamije u Puli (izvor je Al Jazeera) NAGLASIO DA NE MOŽE ISLAMSKI CENTAR BEZ DŽAMIJE I MINARETA.
  2. 04.12.2019.g. 20-ta sjednica grada Pule, rečeno je da je gradonačelnik blizu rješenja problema za gradnju Islamskog centra.
  3. Urbanistički plan uređenja (UPU) istočna poslovna zona M5 – zona gdje je zemljište, koje je sada u vlasništvu Islamske zajednice, vrijedilo do 31.08.2020.g
  4. Izmjena UPU od 01.09.2020.g. aktom grada Pule određuje se nova pozicija za Vatrogasce te odjednom više neće biti na k.č. gdje je sad upisana Islamska zajednica već preko puta PET CENTRA- sve je napisano u izvješću o javnoj raspravi KLASA:350-01/20-01/23 od dana 12.10.2020.g. (ali mora postojati i odluka gradonačelnika prema izjavi Ingrid Bulian).
  5. 30.09.2020.g. Dolazi do kupnje nekretnine od strane Islamske zajednice
  6. 01.10.2020.g. posjet gradonačelnika Grada Pule Muftiji u Zagrebu
  7. 30.10.2020.g. na stranicama Islamske zajednice u Puli izlazi objava da su napokon kupili zemljište za izgradnju Islamskog centra
  8. 05.11.2020.g. saznajemo iz novina da ovdje dolazi gradnja Islamskog centra i džamije
  9. 11.11.2020.g. skinula sam plakat sa stranice Islamski centar Pula gdje je jasno prikazano da žele graditi đžamiju
  10. 13.11.2020.g. skinula sam izmijenjeni plakat sa stranice Islamski centar Pula. Nakon pritužbi mještana gradonačelniku s plakata maknut je natpis za gradnju đžamije i sada se navodi gradnja molitvenog doma.

Počnimo redom.

  1. 2019.g. Izvor: Al Jazeera

https://orizarenews.com/2019/04/27/dzamije-u-hrvatskoj-u-tri-se-klanja-cetiri-se-jos-grade/

Džamije u Hrvatskoj: U tri se klanja, četiri se još grade

Jukan: Izgradnja u Puli političko pitanje

Jukan kaže kako je izgradnja Islamskog centra u Puli postalo političko pitanje, na kojem se pokušavaju skupljati politički poeni, umjesto da se omogući adekvatan prostor za vjerske potrebe.-/

‘Islamska z-ajednica ne traži na poklon ništa, zemljište ćemo platiti prema procjeni vještaka na /natječaju. Grad Pula neće iz svog proračuna odvojiti niti jedne kune za Islamski centar. Stoga smatramo da gradska vlast mora učinkovitije djelovati i mora konačno donijeti odluku.’

Brinu ih, navodi, neodlučnost gradskih vlasti i izjave bivših utjecajnih članova vladajućeg Istarskog demokratskog sabora da je izgradnja Islamskog centra problem i da su protiv toga.

‘Od ovih izjava se nisu ogradili visokopozicionirani članovi IDS-a, niti predsjednik IDS-a i gradonačelnik grada pule Boris Miletić. Ipak smo uvjereni da će prevladati ono čime se diče gradske vlasti – multikulturalnost, vjerska tolerancija, pravo manjina i drugo te da će dopustit izgradnju Islamskog centra.’

Gradske vlasti su, navodi, pokušale projekt zamijeniti projektom koji ne bi sadržavao minaret, simbol džamije, a Islamska zajednica, ali i povjerenstvo, odbacili su tu mogućnost.

Ugovor za projekt izabran na natječaju koji je potpisala Islamska zajednica je milijunski i odustajanje od projekta značilo bi, kaže, velike financijske gubitke za zajednicu, a radi se o novcu svih vjernika te će stoga inzistirati na izabranom projektu.

‘Nitko nikada nije rekao niti jednu kritiku na sami projekt, odnosno suprotno od toga – imamo samo pohvale. Projekt je veoma funkcionalan, adekvatan potrebama vjernika, moderan, energetski učinkovit i uklopljen u okolinu i prostor u kojem se gradi. Izgradnjom ovakvog projekta, Pula bi bila bogatija za još jednu znamenitost.’

Svi troškovi do sada su, navodi, uredno podmireni i nije se ušlo u dug, a važan dio financiranja su donacije – centar je, ističe, projekt Islamske zajednice u Hrvatskoj i svih vjernika i ljudi koji žele pridonijeti tom, kako kaže, zajedničkom trajnom dobru, pa donacije stižu iz svih tih izvora...

Pula: Protest i otpori

Muslimani već generacijama u kontinuitetu naseljavaju područje grada i županije i etablirani su u svim segmentima društvenog života i nije, ističe, zabilježen nijedan primjer nesnošljivosti vrijedan spomena ili pažnje. U skladu s tim, navodi, podrška građana nije samo deklarativna, nego se doprinosi i djelom.

“Nakon Sisačke biskupije, koja je među prvima dala donaciju prigodom svečanosti kamena temeljca, mnogi su sugrađani davali svoje priloge bez obzira na vjeroispovijest. Danas, kao imam, skoro ne prođem gradom a da me prolaznici, poznanici i prijatelji, dobri Siščani i Siščanke, ne priupitaju kada će biti gotov Islamski kulturni centar, kako bi i oni koristili njegove sadržaje, posebno misleći na restoran i druge društvene sadržaje”, zaključuje Crnkić.

No, situacija nije svugdje kao u Sisku. Muslimani u Puli, također, nasušno trebaju veći prostor, odnosno islamski centar.

Ideja izgradnje, kako navodi glavni imam medžlisa Islamske zajednice Pula Esad ef. Jukan, započela je još 2009. godine, a projektna dokumentacija je brzo riješena – raspisan je pozivni natječaj i izabran projekt, koji je izgradila jedna tvrka te je potpisan ugovor o izradi projekta.

  1. 04.12.2019.g. –Gradonačelnik izjavljuje da je blizu rješenja za lokaciju za Islamsku zajednicu

Boris Miletić: “Kad završe radovi po gradu, svi ćemo biti zadovoljniji”


U srijedu, 4. prosinca 2019. godine, u Komunalnoj palači održava se 20. sjednica Gradskog vijeća Grada Pule, koja je započela uobičajeno sa vijećničkim pitanjima.

Na pitanje Gordane Čakić iz Živog zida o islamskom centru i njegovoj lokaciji, rečeno je da je gradonačelnik Grada Pule u stalnom kontaktu s pripadnicima islamskih zajednica i u Zagrebu i u Puli i da zadnji razgovori s Muftijom idu prema rješenju problema.

  1. UPU istočna poslovna zona M5 vrijedilo do 31.08.2020.g.

Namjena Zemljišta koja se može provjeriti na službenim stranicama grada.

UPU istočna poslovna zona oznaka (M5)

#

#

ODLUKA O DONOŠENJUURBANISTIČKOG PLANA UREĐENJA – ITOČNA POSLOVNA ZONA

#

Iz gore navedenog teksta se jasno vidi da se zemlji u zoni M5 ne može ništa na njoj graditi dokle god se ne odluči točan položaj vatrogasaca unutar te zone (kako je gore navedeno). Obzirom da sam starosjedioc znam da Talijani koji su prodali zemlju Islamskoj zajednici godinama nisu mogli prodati istu baš zbog toga što Grad Pula nikada nije donio odluku o točnom smještaju vatrogasaca. Zavlačili su Talijane sigurnih 15 godina.

  1. ZAPISNIK s javnog izlaganja održanog 20. kolovoza 2020. god. u dvorani Zajednice Talijana (Circolo) u postupku javne rasprave o prijedlozima
  2. X. Izmjena i dopuna Generalnog urbanističkog plana Grada Pule te
  3. I. Izmjena i dopuna Urbanističkog plana uređenja „Istočna poslovna zona“

 Ingrid Bulian: Potvrđuje kako je do sada planom bila predviđena rezervacija za vatrogasni centar na dvije lokacije, na onoj koja je bliže Šandaljskoj i južnije na drugoj lokaciji uz naselje Valmade. Aktom Grada Pule je kao lokacija na kojoj bi se trebao realizirati vatrogasni centar određena ona južnije, a s lokacije uz Šandaljsku ulicu brisan je teret rezervacije te ona sad postaje zona mješovite namjene u kojoj se mogu realizirati različite namjene iz te grupe djelatnosti.

  1. 30.09.2020.g. Dolazi do kupnje nekretnine od strane Islamske zajednice

Svi znamo da se kupnja nekretnine ne odvije preko noći, a posebno ne ako vlasnici, ukupno sedam suvlasnika, koji žive u različitim gradovima u Italiji. Pregovori oko kupnje su sigurno započeti puno prije zbog činjenice da je potrebno ugovoriti cijenu, a isto tako Islamska zajednica je trebala provjeriti u gradu Puli što se na tim katastarskim česticama može graditi.

  1. 01.10.2020.g. posjet Muftiji… Vjerojatno čestitke za kupnju zemlje za gradnju džamije

slika govori tisuću riječi

#

  1. 30.10.2020.g. na stranicama Islamske zajednice u Puli izlazi objava da su napokon kupili zemljište za izgradnju Islamskog centra

Kupljeno zemljište za Islamski centar Pula

30. listopada 2020

by Esad ef. Jukan

Comments are off

Sa jučerašnjim mubarek danom 12.rebiulevvelom (Poslanikovim danom rođenja) Medžlis Islamske zajednice Pula uknjižio se u vlasništvo zemlje na kojoj će biti budući Islamski centar Pula. Uknjižbom u zemljišne knjige postalismo pravno vlasnici 16 727 m2 građevinskog zemljišta u Šandaljskoj ulici u Puli. Zemljište se nalazi na lijepoj lokaciji te se nalazi u blizini svih značajnih objekata u Puli. Sva potrebna infrastruktura se nalazi na samoj parceli. Samu lokaciju možete pogledati na priloženoj karti. Kupnjom zemljišta i gradnjom Islamskog centra zadovaljavamo prijeko potrebni prostor za Medžlis Islamske zajednice Pula jer sadašnje prostorije ne zadovoljavaju potrebama muslimana grada Pule. Naravno samom veličinom zemljišta zadovoljavamo i buduće naraštaje i njihove potrebe u budućnosti. U budućnosti moći će se izgraditi na kupljenom zemljištu različiti sadržaji koji budu potrebni kao npr.:  škola Kur’ana, studentski dom, starački dom..dr.

Angažirali smo u suradnji sa Mešihatom Islamske zajednice u Hrvatskoj tim arhitekata koji će osmisliti budući Islamski centar u Puli, koji bi trebao zadovoljiti sve naše potrebe. U sljedećih nekoliko mjeseci imati ćemo projekt Islamskog centra Pula i krenuti ćemo sa izgradnjom. Planirani rok za gradnju je dvije godine odnosno kako budemo mogli skupiti sredstva. Cijeli projekt (zemljište i Islamski centar) koštati će oko pet miliona eura. Na nama je sada da u svojim mogućnostima sudjelujemo u ŽIVOTNOM PROJEKTU svakog od nas. Pozivamo muslimane grada Pule, Rovinja, Vodnjana, Medulina da, prema svojim mogućnostima  sudjeluju donacijama u izgradnji Islamskom centru Pula. Kada se svi mi odazovemo i učestvujemo u projektu onda imamo pravo muslimane cijelog svijeta pozvati da nam pomognu sa svojim donacijama. PRVO MI UGRADIMO SEBE I SVOJE NAJBLIŽE A ONDA ISTO TRAŽIMO OD DRUGIH. Objavljujemo i plakat na kojem možete vidjeti sve potrebne informacije kako donirati i ugraditi sebe u Islamski centar Pula. Od srca svima nama čestitam i molim Allaha dž.š. da ukabuli naše sudjelovanje u izgradnji Islamskog centra Pula.

Kupnjom zemljišta i gradnjom Islamskog centra u Puli ostavljamo budućim generacija najbolji imetak a to je mjesto njihovog okupljanja i veličanja Allaha dž.š..

  1. 05.11.2020.g. saznajemo iz novina da ovdje dolazi gradnja Islamskog centra i džamije

Smatra da je to bitna stvar ako se usred nekog kvarta smješta Islamski centar a nadležni iz grada Pule o tome ne obavijeste građane već isti sve saznaju iz novina.

  1. 11.11.2020.g. plakat sa stranice Islamski centar Pula gdje je jasno prikazano da žele graditi đžamiju
  2.  

    #

  1. 13.11.2020.g. izmijenjeni plakat sa stranice Islamski centar Pula. Nakon pritužbi mještana gradonačelniku vezano za gradnju džamije s plakata je maknut taj natpis i sada se navodi gradnja molitvenog prostora.

 

#

Zaključak:

  • Grad Pula zajedno s gradonačelnikom Borisom Miletićem već duže vrijeme dogovara položaj Islamskog centra u gradu Puli na lokaciji u Šandaljskoj ulici;
  • Od građana grada Pule, a posebice stanovnika kvarta u Monte Šerpu u koji dolazi Islamski centar krije se ta informacija te su dovedeni pred gotov čin;
  • Obzirom na navedeno objekte koji će se graditi na lokaciji u Šandaljskoj ul. (stari i izmijenjeni plakat Islamske zajednice), kvart Monte Šerpo (MO Busoler) se pretvara u muslimanski kvart;
  • Gradonačelnik grada Pule slavodobitno u Glasu Istre izjavljuje da su zemljište prodali „starosjedioci“, a skriva činjenicu da su se ti starosjedioci odselili u Italiju 1947 godine, a njihovi potomci nikada nisu ni živjeli u Puli;
  • Tim istim „starosjediocima“, kako ih naziva Gradonačelnik, odnosno njihovim nasljednicima grad Pula nije dozvoljavao gradnju jer je to pozicija za vatrogasce, dokument grada Pule, a posljedično ni prodaju jer tko bi kupio zemljište na kojemu ne možeš graditi ništa dok se ne odabere lokacija za gradnju vatrogasnog doma;
  • Zemljištu koje je predviđeno za vatrogasnu zajednicu, dokument grada Pule, odjednom nije dobro za vatrogasce, ali je dobro za Islamski centar.
  • Nastavno na prethodnu točku: grad Pula je za vatrogasni dom predvidio zone M5 (Šandaljska ulica) i zonu M6 (preko puta PET Centra) s time da se preferira zona M5. Izgleda da se za Islamski centar Islamskoj zajednici nije svidjela zona M6 jer je M5 ipak nekako ljepša, a grad Pula i gradonačelnik Boris Miletić su to blagonaklono odobrili.
  • Što Gradonačelnik Boris Miletić i grad Pula nisu tako bili blagonakloni i prema sada već bivšim vlasnicima iz Italije jer bi onda oni to zemljište već odavno prodali ili bi si sagradili vikendicu da imaju gdje biti kada posjete svoju djedovinu? Nego su ih blokirali s već famoznim vatrogasnim domom.
  • Zemljištu koje je predviđeno za vatrogasnu zajednicu, dokument grada Pule, odjednom nije dobro za vatrogasce, ali je dobro za Islamski centar.
  • Valjalo bi pogledati i položaje svih džamije koje su se sagradile u RH. Njihov smještaj u odnosnu na grad nije unutar već formirane homogene stambene cjeline, već je stavljan na periferiju grada gdje nitko nema primjedbi. Na taj način si islamske zajednice mogu sagraditi svoje džamije, a ne da sad mi moramo svakodnevno pratiti stranice Grada u iščekivanju izmjene urbanističkog plana i dozvole za gradnju džamije (gospodin Jukan je jasno rekao da ne želi Islamski centar bez džamije s minaretom).
  • Nadovezano na gore navedeno ukoliko se u navedenoj zoni gdje je kupljeno zemljište od Islamske zajednice izgradi molitveni dom i oni budu održavali svoja vjerska okupljanja za blagdane ali i svakodnevne molitve to je onda vjerski objekt i to nije dozvoljeno urbanističkim planom. Tako da ako nema DŽAMIJE I MINARETA NE MOŽE NI MOLITVENI DOM SA OKUPLJANJEM ZA VJERSKE BLAGDANE I ZA VJERSKE OBREDE!!!!
  •  

Vezani tekst:

Nove poruke protiv izgradnje islamskog centra u Šijani, prozivaju Miletića