I ove je godine, deveti put zaredom, u organizaciji Katoličkoga društva prosvjetnih djelatnike Istre mons. Antuna Heka, a pod pokroviteljstvom Istarske županije, održan Istarski zavičajni kviz Krasna zemljo-Meraviglioso paese za učenike osnovnih i srednjih škola naše županije. Tema je i ovogodišnjega kviza bila istarska povijest, ali s posebnim osvrtom na Vodnjan (geografija, povijest i kultura) i kažune. Na Kvizu je sudjelovalo ukupno 31 škola, 17 osnovnih škola i 14 srednjih škola, te 29 mentora, prof. Povijesti.

Domaćin je ovogodišnjega natjecanja bila Osnovna škola Vodnjan. Nakon pozdravnih riječi predsjednika KDPDI-ja mr. sc. Daniela Bogešića i pročelnika Upravnoga odjela za kulturu Istarske županije Vladimira Torbice, slijedio je kulturni program koji su pripremili učenici i učitelji vodnjanske osnovne škole, hrvatskoga i talijanskoga odjela.

Potom je započelo samo natjecanje koje se provodi u dvama dijelovima: rješavanje ispita, koje je ove godine provedeno on-line, i rješavanje terenskih zadataka.

Učenici su u paru rješavali ispit, rastrčali se po terenu rješavajući terenske zadatke i zadovoljno se vratili u školu na proglašenje rezultata.

U kategoriji osnovnih škola 1. mjesto osvojili su: OŠ Divšići; učenici: Emil Vitasović i Matias Šugar; mentor: Darian Divšić; 2. mjesto: OŠ Marije i Line Umag; učenici: Emil Sušanj i Filip Mikolčević; mentorica: Lidija Lešić; 3. mjesto: OŠ Vodnjan – SE Dignano; učenici: Elisabetta Borghetti i Chiara Bonassin; mentor: Stefan Aleksić.

U kategoriji srednjih škola 1. mjesto zaslužili su: SŠ Vladimira Gortana Buje; učenici: Leo Kojčinović i Filip Folo; mentor: Aljoša Sirotić; 2. mjesto: Gimnazija Pula; učenici: Leonard Vuković i Vedran Popović; mentor: Alen Tafra; 3. mjesto: SŠ Buzet; učenici: Dilan Kontić i Ernest Nežić; mentor: Božo Tolušić.

Natjecanje je završilo podjelom nagrada, koje je nagrađenim učenicima i njihovim mentorima uručila Patricia Percan, pročelnica Upravnoga odjela za obrazovanje, sport i tehničku kulturu Istarske županije, i zajedničkim fotografiranjem, uz najavu jubilarnoga, 10. Kviza iduće godine.