Izraelska vojska priopćila je u utorak da je preuzela operativni nadzor nad palestinskom stranom južnog graničnog prijelaza Rafah u Gazi, koji graniči s Egiptom, te da specijalne snage pregledavaju područje. Pregovori o prekidu vatre i dalje traju, ali Izrael nastavlja s ofenzivom u južnom gradu u Pojasu Gaze, piše AFP.

Vojska je rekla da su snage od sinoć "djelovale" u dijelu istočnog Rafaha, odakle su se većina ljudi i neke međunarodne organizacije evakuirale.

U ranojutarnjem brifingu za novinare, također je rečeno da je prijelaz Kerem Shalom zatvoren u utorak iz sigurnosnih razloga i da će se ponovno otvoriti kada to dopusti sigurnosna situacija.

Glasnogovornik granične službe Gaze rekao je da su uz prijelaz Rafah raspoređeni izraelski tenkovi.

Tri humanitarna izvora rekla su Reutersu da je dotok humanitarne pomoći preko prijelaza zaustavljen.

Izraelska vojska u ponedjeljak je izvela zračne napade na Rafah, nekoliko sati nakon što je poručila Palestincima u tom južnom dijelu Pojasa Gaze da se evakuiraju, usprkos upozorenjima međunarodne zajednice da ne provede plan kopnene invazije.

Do ovoga je došlo nakon višesatnih sukoba između izraelske vojske i Hamasa kod graničnog prijelaza. Hamas je jučer potvrdio da je prihvatio prijedlog o prekidu vatre uz posredovanje Egipta i Katara, ali Izrael inzistira da sporazum ne ispunjava njegove temeljne zahtjeve.

I dalje ostaje mala nada da bi moglo doći barem do pauze u sedmomjesečnom ratu koji je razorio pojas Gaze.

Izraelska 401. brigada ušla je u prijelaz Rafah u utorak rano ujutro, priopćila je izraelska vojska, preuzimajući ‘operativnu kontrolu‘ nad ključnim prijelazom za dolazak humanitarne pomoći.

Na snimkama koje je objavila izraelska vojska vidi se kako tenk ulazi na prijelaz. Detalji videa podudaraju se s poznatim obilježjima prijelaza i prikazuju izraelske zastave kako se vijore s tenkova koji su zauzeli područje.

Izraelska vojska je tvrdila da je zauzela prijelaz nakon što je dobila obavještajne informacije da se ‘koristi u terorističke svrhe‘. Vojska nije pružila dokaze koji bi odmah poduprli tu tvrdnju, iako je tvrdila da je područje oko prijelaza korišteno za pokretanje minobacačkog napada u kojem su ubijena četiri izraelska vojnika u blizini prijelaza Kerem Shalom.

Vojska je također rekla da su kopnene trupe i zračni napadi gađali sumnjive položaje Hamasa u Rafi.

Wael Abu Omar, glasnogovornik Palestinske uprave za prijelaze, priznao je da su izraelske snage zauzele prijelaz i zatvorile objekt na neko vrijeme. Rekao je da su udari usmjereni na područje oko prijelaza od ponedjeljka.

Izrael mjesecima prijeti da će ući u Rafah, grad za koji tvrdi da krije tisuće boraca Hamasa i potencijalno nekoliko desetaka talaca. (Hina)