Islamska država preuzela je u četvrtak odgovornost za dvije eksplozije u kojima je ubijeno više od 80 ljudi, a ranjeni deseci na ceremoniji u Iranu u znak sjećanja na zapovjednika Kasema Solejmanija kojega su ubili Amerikanci u zračnom napadu 2020. godine.

Skupina je objavila priopćenje na Telegramu u kojemu se navodi da su dva njezina pripadnika "aktivirala svoje eksplozivne pojase" usred okupljanja otpadnika u blizini Solejmanijeva groba u Kermanu, piše AFP.

Teroristička organizacija Islamska država pozvala je u četvrtak na globalne napade protiv Židova i kršćana kao odmazdu za izraelsku vojnu kampanju u Pojasu Gaze, objavila je dpa.

"O lavovi islama, lovite svoj plijen od Židova, kršćana i njihovih saveznika na ulicama i cestama Sjedinjenih Država, Europe i svijeta", rekao je navodno glasnogovornik tvrdokorne džihadističke milicije Abu Hudhaifa al-Ansari u audio zapisu.

"Radite na postizanju lakih ciljeva prije teških, civilni (ciljevi) prije vojnih i vjerski ciljevi kao što su sinagoge i crkve prije drugih, zato što to liječi srce i pokazuje znakove bitke, naš rat s njima je vjerski rat", dodao je.

U 33-minutnom audio zapisu objavljenom na propagandnim portalima, sunitski ekstremist upozorio je palestinski islamistički pokret Hamas da ne surađuje sa šijitskim skupinama.

Libanonska proiranska šijitska skupina Hezbolah smatra se saveznikom Hamasa, sunitske muslimanske frakcije.

Islamska država smatra šijitske muslimane hereticima.

Islamska država zauzela je 2014. godine velike dijelove sjevernog Iraka. Tvrdokorni džihadisti ubrzo su proglasili kalifat, koji je uključivao i regije koje su kontrolirali u Siriji.

Islamska država pretrpjela je proteklih godina značajne teritorijalne gubitke i vojne poraze od zapadnih sila u Siriji i susjednom Iraku.

Međutim, njezini borci povremeno pokreću napade u obje zemlje.

Bombaš samoubojica stoji iza barem jedne od dviju eksplozija u srijedu u blizini groba iranskog generala Kasema Solejmanija, kada je prigodom obilježavanja obljetnice njegova ubojstva poginulo osamdesetak osoba, objavili su u četvrtak iranski državni mediji

Pregled video snimke doveo je istražitelje do zaključka da je bombaš samoubojica uzrokovao barem jednu od dviju eksplozija u Kermanu, objavila je IRNA na Telegramu, navodeći izvore koji nisu željeli biti imenovani.

Tko ili što je uzrokovalo drugu eksploziju u kratko vrijeme treba se tek utvrditi, ali ni u tom slučaju nije isključen samoubilački napad, navodi se u izvješću.

Iranska vlada nazvala je eksplozije terorističkim napadom. No vodstvo u Teheranu reagiralo je oprezno i izbjeglo pripisivanje krivnje.

Dan nakon smrtonosnog napada u gradu Kermanu iranske hitne službe u četvrtak su ponovno umanjile službeni broj poginulih, navodeći da su 84 osobe smrtno stradale, te da je 284 ozlijeđenih.

Nove brojke, objavljene u četvrtak, prenijela je državna novinska agencija IRNA pozivajući se na na čelnika iranske nacionalne organizacije za hitne medicinske situacije Džafara Miadfara.

Državni mediji prvotno su u srijedu govorili o 103 poginulih, ali ministar zdravstva Bahram Einolahi smanjio je taj broj na 95 nekoliko sati kasnije. Miadfar je konfuziju oko broja poginulih objasnio stanjem tijela stradalih.

Dvije snažne eksplozije dogodile su se tijekom četvrte obljetnice atentata na iranskog generala Kasema Solejmanija, u blizini njegovog groba u njegovom rodnom gradu na jugoistoku Irana.

Iranske vlasti nazvale su to terorističkim napadom.

Napad su osudili glavni tajnik UN-a Antonio Guterres i Europska unija. SAD je izrazio sućut obiteljima žrtava i istaknuo da ni na koji način nije umiješan u napad te da nema razloga vjerovati da je u napad umiješan Izrael.

Bio je to najsmrtonosniji teroristički čin u 45 godina dugoj povijesti Islamske Republike.

Motiv i odgovornost za napad zasad su još uvijek nepoznati. (Hina)