Izrael je razvio velik sustav crpki koje bi se mogle koristiti za poplavljivanje tunela ispod pojasa Gaze koje koristi militantna skupina Hamas, s ciljem da iz njih istjera borce, izvijestio je Wall Street Journal u ponedjeljak, citirajući američke dužnosnike.

Izraelska je vojska studenoga dovršila postavljanje najmanje pet crpki oko kilometar i pol od izbjegličkog kampa Al-Shati, koje bi mogle uliti tisuće kubičnih metara vode po satu u tunele i potopiti ih u samo nekoliko tjedana, kaže se u izvješću.

Iz izvješća nije bilo jasno misli li Izrael koristiti crpke prije nego li se oslobode svi taoci. Hamas je ranije poručio da ima zarobljenike skrivene na "sigurnim mjestima i u tunelima".

Reuters nije mogao potvrditi detalje izvješća od ponedjeljka.

Američki je dužnosnik o izvješću kazao da ima smisla da Izrael onesposobi tunele, te da ta država razmatra različite načine da to postigne.

Izraelsko ministarstvo obrane nije odmah odgovorilo na zahtjev za komentarom.

Novine Wall Street Journal kazale su da je dužnosnik Obrambenih snaga Izraela (IDF) odbio komentirati plan o poplavljivanju, no navele su njegov citat: "IDF radi na tome da spriječi Hamasov teror na različite načine, upotrebom raznovrsnih vojnih i tehnoloških alata."

Izrael je prvi put SAD o toj mogućnosti obavijestio prošli mjesec, navodi Wall Street Journal, kazavši da dužnosnici tada nisu znali koliko je vlada premijera Benjamina Netanyahua blizu izvršenja toga plana.

Izrael nije donio konačnu odluku o tome hoće li provesti plan ili ga odbaciti, naveli su dužnosnici, prema citatu Wall Street Journala. (Hina)