Liječnik Mohamad Zagut, generalni direktor bolničkog kompleksa u Gazi, rekao je u nedjelju da je evakuirano 31 nedonošče iz bolnice al Šifa u Gazi, koja je ispražnjena u subotu.

Uz prerano rođenu djecu u pratnji su tri liječnika i dva bolničara i pripreme su u tijeku da 'palčići' budu prevezeni u Egipat preko graničnog prijelaza Rafah, jedinog koji povezuje palestinski teritorij s Egiptom.

Tim pod vodstvom Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), koji je u subotu proveo samo sat vremena u bolnici zbog sigurnosnih razloga i opisao taj kompleks kao "zonu smrti" izvijestio je ranije u nedjelju da je u Al Šifi ostalo 25 zdravstvenih radnika i 291 pacijent, među kojima 32 bebe u kritičnom stanju.

Oko 2500 interno raseljenih osoba koje su potražile utočište na prostoru Al Šife otišlo je nakon što su izraelske obrambene snage u subotu izdale nalog za evakuaciju, priopćio je WHO, a u bolnici su ostali samo pacijenti u izuzetno kritičnom stanju i nepokretni.

Izraelske snage zauzele su Al Šifu u svojoj ofenzivi na sjeveru Gaze prošlog tjedna, rekavši da bolnica skriva Hamasov podzemni zapovjedni centar.

Vojska je ustvrdila da je pronašla dokaze o postojanju baze Hamasa pod zemljom. Osoblje Al Šife kaže da Izrael nije dokazao takve tvrdnje.

Posjet je bio usklađen s izraelskom vojskom kako bi se smanjili rizici, ali se dogodio u zoni aktivnog sukoba, s teškim borbama u blizini bolnice, dodao je WHO.

WHO je ponovio svoj poziv na trenutni prekid vatre i stalnu humanitarnu pomoć, rekavši da je mogućnosti za medicinsku skrb u maloj obalnoj enklavi sve manje.

Borbe nastavljene u Gazi nakon demantija da je postignut dogovor o oslobađanju taoca

Hamas i izraelska vojska nastavili su borbe na sjeveru Gaze, a deseci Palestinaca ubijeni su u izraelskim napadima na središnjii dio u nedjelju kada su Washington i Izrael opovrgnuli da je postignut dogovor o oslobađanju talaca o kojem je izvijestio američki list.

The Washington Post izvijestio je u subotu da je uz posredovanje Katara postignut dogovor između Izraela i Hamasa o petodnevnom prekidu vatre u zamjenu za oslobađanje 50 ili više taoca, žena i djece.

List je rekao da bi oslobađanje taoca trebalo početi u idućih nekoliko dana po skupinama svakih 24 sata.

Hamas je signalizirao da je spreman osloboditi 87 talaca, izvijestio je u noćnom prijenosu izraelski kanal N12. Riječ je o 53 žene, djece i mladih te 34 stranih državljana, prenosi njemačka agencija dpa.

Zauzvrat, Izrael bi se morao obvezati na petodnevni prekid vatre u pojasu Gaze i oslobađanje palestinskih zatvorenika i maloljetnika u izraelskim zatvorima.

Očevici su javili da su se noću na nedjelju vodile žestoke borbe između militanata Hamasa i kopnenih snaga izraelske vojske koje su pokušavale ući u najveći logor Jabalija s oko 100.000 ljudi, kojih je većina odbacila izraelske pozive da se evakuira na jug, prenosi agencija Reuters.

U središnjem dijelu Pojasa Gaze, palestinski liječnici izvijestili su o 31 ubijenoj osobi, među kojima su dva lokalna novinara u izraelskim udarima na izbjegličke logore Bureidž i Nuseirat.

U odvojenom zračnom napadu noću na Han Junis ubijeni su žena i dijete, rekli su očevici.

Palestinski islamistički pokret koji je na vlasti u Gazi uzeo je oko 240 taoca 7. listopada u smrtonosnim okrutnim napadima na naselja na jugu Izraela.

Petodnevni prekid vate omogućio bi da se dopremi veća humanitarna pomoć za blokirane palestinske civile u Gazi, izvijestio je Washington Post donoseći smjernice sporazuma.

Hamas također zahtijeva uvoz više goriva u obalni pojas, prenijela je izraelska televizija koja je ipak navela da nije jasno hoće li se dogovor sklopiti

Prema izraelskoj televiziji jedan od problema je taj što je bilo malo kontakta sa šefom Hamasa, Yahjom al-Sinvarom. On još nije dao jasan, konačan odgovor putem posrednika u Kataru, navodi se u tv izvješću.

Izrael pretpostavlja da se al-Sinvar skriva u podzemlju od početka rata 7. listopada. Vjeruje se da je posljednji put bio u svom rodnom mjestu Han Junisu na jugu Pojasa Gaze, a komunikacija s njim je organizirana preko više posrednika, stoji u izvješću.

Hamas je dosad oslobodio četiri taoca, a izraelski vojnici tvrde da su u Gazi pronašli tijela dviju Izraelki.

Glasnogovornik izraelske vojske Daniel Hagari rekao je da je broj talaca 236 te da se ne zna koliko ih je živih.

SAD nastavlja raditi na postizanju dogovora između dviju strana, rekla je Adrienne Watson, glasnogovornica Vijeća za nacionalnu sigurnost Bijele kuće, a drugi američki dužnosnik potvrdio je da dogovor nije postignut. (Hina)