Sedmero učenika i učitelj zarobljeni su u kabini žičare koja visi 274 metra iznad provalije u Pakistanu nakon što je puknuo kabel, a operaciju spašavanja helikopterom otežava snažan vjetar, rekli su u utorak pakistanski dužnosnici.

Djeca, koja su zarobljena od 7 sati ujutro, koristila su se gondolom kako bi došla do škole u planinskom području u Battagramu, oko 200 kilometara sjeverno od Islamabada, rekli su dužnosnici.

Pakistanska agencija za krizne situacije priopćila je da je na žičari puknuo kabel i da su dva helikoptera poslana u akciju spašavanja nakon što pokušaji da se žičaru popravi nisu uspjeli.

Gondola je zapela na pola puta preko klanca i visi na samo jednom kablu, rekao je dužnosnik za spašavanje Shariq Riaz Khattak za Reuters.

Muzaffar Khan, dužnosnik lokalnih vlasti u Battagramu, rekao je da se u kabini nalazi sedmero djece i učitelj. Prvo je bilo objavljeno da je u gondoli šestero djece i dvoje učitelja.

"Udara nas snažan vjetar", rekao je telefonom Gulfaraz (20), koji se nalazi u gondoli, za lokalnu televizijsku postaju Geo News, pozivajući vlasti da ih što prije spase.

Dodao je da su druga djeca u gondoli u dobi od 10 do 15 godina i da se jedno u dobi od 15 godina onesvijestilo zbog anksioznosti. 

Spasilačku operaciju otežava snažan vjetar i to što bi elise helikoptera mogle destabilizirati žičaru, rekao je Khattak.

Vojni helikopteri nadlijeću područje u blizini gondole, dodao je.

Drugi sigurnosni dužnosnik, koji je želio ostati neimenovan, rekao je da specijalne snage, obučene za spašavanja u takvim situacijama, sudjeluju u ovoj "jako opasnoj i riskantnoj operaciji".

"Pakistanska vojska čini sve što može kako bi spasila ljude zarobljene u žičari."

Stanovnici sjevernih pakistanskih područja često koriste žičare za kretanje od jednog sela do drugog.

Abdul Nasir Khan, koji ondje živi, rekao je da su djeca išla u srednju školu u Batangaiju u Alaiju.

"Bespomoćno ih gledamo, ali im ne možemo pomoći", rekao je Khan.

Privremeni pakistanski premijer Anwaar-ul-Haq Kakar izrazio je zabrinutost u objavi na platformi X, bivšem Twitteru.

"Dao sam naputak vlastima da provedu sigurnosne inspekcije svih takvih privatnih žičara i osiguraju da one budu sigurne za rad i korištenje", napisao je u objavi. (Hina)