Specijalni agenti FBI-a ubili su u srijedu tijekom racije muškarca iz Utaha optuženog za prijetnje američkom predsjedniku Joeu Bidenu, samo nekoliko sati prije planiranog dolaska američkog predsjednika u tu saveznu državu.

U raciji je ubijen Craig Robertson kojega se tereti za prijetnje američkom predsjedniku objavljene na internetu prije njegova posjeta Utahu.

U pretresu Robertsonova doma u gradu Provo, južno od Salt Lake Cityja, u 6,15 sati ujutro po lokalnom vremenu došlo do pucnjave, navodi se u priopćenju FBI-a.

Robertson je u rujnu objavio na internetu poziv na ubojstvo predsjednika Bidena i potpredsjednice Kamale Harris, navodi se u sudskim dokumentima.

Također je u ponedjeljak uputio online prijetnje Bidenu Objavio je da planirao obući svoju staru maskirnu uniformu i "obrisati prašinu sa snajperske puške M24", potvrdili su dužnosnici. U drugoj objavi na internetu, Robertson sebe naziva "MAGA Trumperom", referirajući se na slogan bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa "Make America Great Again" (Učinimo Ameriku ponovno velikom).

Objave su sugerirale da posjeduje dalekometnu snajpersku pušku i brojna druga oružja, kao i maskirnu opremu, naveli su istražitelji u sudskim spisima.

Robertson je također prijetio okružnom tužitelju Manhattanu Alvinu Braggu, državnom tužitelju Merricku Garlandu i glavnoj tužiteljici savezne države New Yorka Letitiji James, prema sudskim spisima.

"Trenutak je pravi za jedan ili dva atentata. Prvo Joe, zatim Kamala", objavio je Robertson u rujnu 2022., tvrde istražitelji.

FBI još nije objavio detalje o pucnjavi u kojoj je ubijen Robertson. Biden je u srijedu posjetio Novi Meksiko, gdje je razgovarao o proizvodnji vjetrenjača i zelenoj energiji, a tijekom dana je trebao odletjeti u Utah.

Političko nasilje u polariziranim Sjedinjenim Državama poraslo je posljednjih godina, a Reutersovo izvješće objavljeno u srijedu pokazuje da je ono na najgorem nivou od 1970-ih.(Hina)