Najmanje 11 ljudi izgubilo je živote, a 27 se vode kao nestali, nakon obilnih kiša koje su pogodile u utorak Peking, a u pomoć stanovnicima je priskočila i vojska.

Vojni helikpteri su dignuti u zrak kako bi dostavili potrepštine putnicima zarobljenim u vlakovima nakon što je snažna oluja opustošila kinesku prijestolnicu.

Oluja Doksuri se sa sanagom supertajfuna prvo obrušila na Filipine, da bi u petak nastavila svoju putanju sjeverno prema Kini i pogodila kinesku južnu pokrajinu Fujian iz koje je evakurano više stotina tisuća ljudi.

Obilne kiše sručile su se na Peking i okolicu u subotu, a količina padalina je u samo 40 sati dosegla količinu zabilježenu za cijeli srpanj.

U utorak je državna kineska televizija CCTV izvijestila da je "u obilnim kišama poginulo najmanje 11 ljudi, a 27 se vode kao nestali".

Vojna jedinica od 26 vojnika i četiri helikoptera sudjeluje u dostavi paketa s hranom i kabanica putnicima zarobljenim na i oko željezničke stanice u pekinškoj četvrti Mentougou.

Oko 150.000 stanovnika u toj četvrti je ostalo bez pitke vode te im se dostavljaju cisterne s vodom.

Za proteklu noć je bila označena uzbuna na oluju ne samo za Peking već i susjednu pokrajinu Hebei.

Meteorolozi upozoravaju na poplave i moguće odrone zemljišta, a gradske vlasti su aktivirale rezervoar za kontrolu poplava, prvi puta od 1998. kada je i izgrađen.

Kina se ovog ljeta suočava s ekstremnim vremenskim uvjetima koje znanstvena zajednica pripisuje klimatskim promjenama.

Upozoravaju također da bi prolomi oblaka mogli izazvati još gore poplave od onih u srpnju 2012. kada je poginulo 79 ljudi.

No, kineska meteorološka uprava prognozira da će Doksuri biti slabiji od tajfuna Meranti iz 2016., najjače oluje koja je pogodila kinesku obalu od 1949. godine i usmrtila najmanje jedanaest ljudi.

I dok prognoze govore o slabljenju Doksurija, približava se drugi tajfun Hanun koji bi gusto naseljeno obalno područje Kine mogao pogoditi ovaj tjedan.

Vlasti strahuju da bi Hanun mogao dodatno nanijeti štetu usjevima, posebice kukuruzu. (Hina)