Uhidbeni nalog za ruskog predsjednika Vladimira Putina ipak je 'big deal' za svjetsku pravdu, piše u nedjelju Večernji list, navodeći da će uz ime pisati „osumnjičenik je u bijegu”.

Dan kad je predraspravno vijeće Međunarodnog kaznenog suda, 23 dana od zahtjeva tužitelja MKS-a Karima A. A. Khana, izdalo uhidbeni nalog za ruskog predsjednika Vladimira Vladimiroviča Putina i ruske povjerenice za dječja prava Marije Aleksejevne Lvova-Belove bit će upisan kao jedan od značajnijih u analima međunarodnog kaznenog prava. Iako svi znamo da je to puko slovo na papiru.

Nije prvi put izdan nalog za aktualnog šefa države, ali je prvi put izdan za dužnosnike svjetske velesile, odnosno aktualnog predsjednika jedne od pet država stalnih članica Vijeća sigurnosti UN-a. To je izniman iskorak za svjetsku pravdu.

Naravno, službena Moskva već se očitovala da se odluke MKS-a njih ne tiču i za Rusiju su pravno besmislene.

Ni Ukrajina nije članica Rimskog statuta, ali prihvatila je nadležnost MKS-a za zločine počinjene u Ukrajini od 2014. pa se upravo na tome temelji nadležnost MKS-a.

Druga je stvar što bi bilo kad bi se Putin zatekao na teritoriju zemlje koja nije članica Rimskog statuta, piše novinar Večernjeg lista Marinko Jurasić. (Hina)