Slovenski parlament u četvrtak je potvrdio tri zakona vezana za jednostranu provedbu arbitražne presude o granici s Hrvatskom, ali uz opstrukciju dijela oporbenih zastupnika koji smatraju da je pogreška vlade premijera Mire Cerara što inzistira na provedbi rješenja koje je za Sloveniju nepovoljno jer joj arbitri nisu dodijelili izravan doticaj s otvorenim morem.

Na prijeldog vlade iz dosadašnjeg je zakona o osnivanju općina iz pograničnih općina prema Hrvatskoj isključen onaj dio teritorija koji po odluci arbitara ne pripadaju Sloveniji, a zastupnici su podržali i prijedlog zakona kojim se utvrđuje da je prestao važiti zakon o proglašenju slovenske ekološke zone i epikontinentalnog pojasa i prijašnji zakon o očuvanju prirode koji je uključivao područje južno od rijeke Dragonje.

Slovenski ekološki pojas u Jadranu i epikontinentalni pojas proglasio je slovenski parlament 2005. na prijedlog tadašnje vlade Janeza Janše, ali je u zakonu bilo određeno da će Slovenija prava iz njega ostvarivati nakon dogovora o lokaciji i opsegu slovenskog ekološkog pojasa u Jadranu.

Zastupnici Slovenske demokratske stranke (SDS) bivšega premijera Janeza Janše su opstruirali glasovanje kojim je ta zona ukinuta.

Zastupnik te stranke Jože Tanko kazao je pred glasovanje da Cerarva vlada na odlasku na neprimjeren način želi regulirati neke stvari koje su posljedica "za Sloveniju "loše odluke arbitražnog suda".

Glasovati za tri Cerarova provedbena zakona nisu htjeli niti demokršćani iz Nove Slovenije (NSI) čiji je zastupnik Jožef Horvat kazao da je apsurdno da Slovenija "brza" s provedbom arbitražne presude koja joj ne odgovara, dok je Hrvatska ne želi primijeniti iako je po ocjeni Slovenije zapravo riječ o rješenju koje odgovara Hrvatskoj.

(Hina)