Od 10. do 21. lipnja 2023. u Zelenoj Laguni u Poreču — Hotels, Resorts & Camping održava se 8. izdanje Judo festivala. Prethodno izdanje festivala postiglo je veliki uspjeh s više od 1500 sudionika. Judo festival izvrsna je prilika za druženje s obitelji, a svaki član obitelji ima priliku odabrati aktivnost koja mu najviše odgovara.

Cijeli tjedan u ponudi su različiti programi za pojedince prema potrebama i željama. Tijekom Festivala postoji i OTC koji svima daje priliku vidjeti kako treniraju olimpijski pobjednici i upoznati ih licem u lice.

- Po osmi puta u Poreču ugošćujemo najbolje judaše i judašice svijeta, ali i znanstvenike, trenere, suce, kao i cijele judo obitelji. Zato sam ponosna da su Poreč i Hrvatska domaćini Judo Festivala, kao jedne od najljepših sportskih događanja  – rekla je dr.sc. Sanda ČORAK, predsjednica Hrvatskog judo saveza.

Od 11. – 12. lipnja festival započinje radionicama za klubove u organizaciji Hrvatskog judo saveza. Ideja radionica je pomoći judo klubovima u razvoju i pružiti im konkretne vještine u područjima za koja su naveli da ih žele učiti. Radionice će pokrivati pedagogiju, psihologiju, upravljanje društvenim mrežama, prevenciju ozljeda, sportsko bandažiranje itd.

Najpopularniji događaj je svakako Olimpijski trening centar (OTC) – „Going for Gold“ koji se vraća na hrvatsku obalu. Popularni OTC kamp traje od 12. – 19. lipnja te privlači vrhunske sportaše iz cijelog svijeta da treniraju jedni s drugima i steknu najbolje randori iskustvo. Poreč je mnogima vrhunac u kalendaru jer objedinjuje mjesto za naporan rad i idilično odredište za odmor - užitak „poslovnih“ sastanaka. Dok se u jednom dijelu dvorane Intersport održava OTC, u drugom se održava trening kamp za kadete i kadetkinje odnosno za uzrast do 18 godina. Okupljanje tolikog broja timova izuzetno je korisno za razvoj mlađih sportaša, a u isto vrijeme oni mogu vidjeti svoje heroje i pronaći motivaciju dijeleći prostor za trening sa superzvijezdama IJF World Toura.

„U Poreč dovodimo više od 1200 vrhunskih judaša, poput naše Barbare MATIĆ ili osvajača 11 svjetskih titula Francuza Teddya RINERA, članove njihovih obitelji, znanstvenika, trenera, sudaca, delegata. Poreč je ovih dana pravi centar judo svijeta i iznimno smo ponosni što je baš Hrvatski judo savez organizator ovakvog velikog događanja. Hrvatska je postala sinonim za vrhunski sport, drago nam je da je judo dio svega toga.“ – kazao je Hrvoje LINDI, dopredsjednik Europske judo unije i glavni tajnik Hrvatskog judo saveza.

Tako je, 19. – 20. lipanj rezerviran za Znanstveno i profesionalnu konferenciju s temom “Primjenjiva istraživanja u judu”. Konferencija je zamišljena kao međunarodni susret judo stručnjaka u svim područjima (znanstvenim i stručnim). Svaki judo trener, stručnjak ili istraživač koji se bavi judom može predložiti predloženi doprinos na razmatranje.

Naravno tu je program za djecu i obitelj koji traje od 17. – 21. lipnja. Judo Festival odlična je prilika da provedete pet judo dana sa svojom obitelji. Osim treninga juda za djecu i roditelje, predviđene su i razne druge radionice primjerene za različite uzraste djece. Treninzi s olimpijcima, kreativne radionice, edukativne radionice i STEM radionice bit će dio dječjeg i obiteljskog kampa.

Naš moto je „Judo more than sport – Judo više od sporta“, a to dokazujemo da je judo zaista za sve. Od 18. - 20. lipnja održava se prilagođeni judo trening kamp za osobe s invaliditetom. Prilagođeni judo kamp okupit će judaše s različitim vrstama invaliditeta. Uz treninge juda prilagođene svakom judašu, u planu je održavanje izvedbenih radionica za trenere kao i dodatnih aktivnosti za judaše s invaliditetom.

Partneri Judo festivala su HEP, Plava laguna, Last minute rent a car, Turistička zajednica Grada Poreča, Grad Poreč i Europska judo unija. Zašto je „Judo – više od sporta“ možete pogledati u zelenoj laguni, treninzi i aktivnosti otvoreni su za javnost. (ST)