Deana Skire i suradnika Gorana Heraka, osvojio je u SAD-u nagradu IES Illumination Award of Merit u kategoriji međunarodnih projekata. Svečano proglašenje pobjednika održalo se u kolovozu tijekom 50. godišnje konferencije IES Illuminating Engineering Society - Međunarodnog udruženja inženjera svjetla. Nagrada se dodjeljuje u pet kategorija i četiri razine priznanja, a godišnje se prijavi oko 700 projekata iz cijelog svijeta od kojih oko 200 bude promovirano za doprinos globalnom razvoju dizajna i unaprijeđenju profesije dizajnera rasvjete.

IES Illuminating Engineering Society najstarije je udruženje za rasvjetu na svijetu, osnovano 1906. u New Yorku te okuplja više od 7000 dizajnera rasvjete, inženjera i znanstvenika iz 57 zemalja svijeta. Udruženje je dosad objavilo preko 100 relevantnih publikacija, poput neizostavnog Priručnika za rasvjetu te je izdavač stručnog mjesečnog časopisa LD+A. IES konstantno educira i surađuje sa svim interesnim organizacijama kako bi se razvijali programi i standardi u skladu s najnovijim saznanjima i tehnološkim dostignućima.

IES dodjeljuje nagradu Illumination Awards za profesionalizam, domišljatost i originalnost projekata, a suci svojim kompetencijama i znanjem o rasvjeti i izvrsnosti dizajna odlučuju prema sustavu ocjenjivanja koji se temelji na visokim kriterijima IES programa. Nagrade se dodjeljuju za izniman doprinos umjetnosti i znanosti o svjetlu, a posebne ocjene dodjeljuju se za priznanje vrhunskim elementima projekta. Podsjetimo, Skira je dobitnik najviše IES nagrade Award of Distinction za projekt Matrix realiziran u Zagrebu i Award of Excellence za projekt Evolution Tower.

Dosad je Skira nagrađen s 50 međunarodnih i domaćih nagrada i priznanja za produkt dizajn,dizajn rasvjete i svoju poslovnu zgradu Kuću svjetla.

Od svibnja, kada je otvoreno, Malom je rimskom kazalištu ovo treće priznanje. Prvo je bilo počasno priznanje žirija arhitektonske nagrade Piranesi, a druga nagrada, "Bernardo Bernardi" u kategoriji oblikovanja i unutrašnjeg uređenja, također je dodijeljena arhitektu Emilu Jurcanu za projekt rekonstrukcije pulskog antičkog teatra. (iPress/foto: Danijel Bartolić)