U Europi je prvi put pronađen crveni vatreni mrav ili Solenopsis invicta, jedna od najinvazivnijih vrsta na svijetu. Porijeklom je iz Južne Amerike, ali se tijekom prošlog stoljeća proširio većim dijelom Sjedinjenih Američkih Država, Meksika, Kariba, Kine i Australije.

Ta vrsta mrava specifična je po agresivnosti kada ih se uznemirava, a ima i bolan ubod koji iritira kožu i može izazvati alergijske reakcije. Može nanijeti štetu usjevima i lokalnim ekosustavima.

Identificirano je 88 gnijezda tih mrava raspoređenih na pet hektara u blizini grada Sirakuza na Siciliji u Italiji, piše CNN.

“To je jedna od najgorih invazivnih vrsta. Može se širiti alarmantno brzo. Pronalazak ove vrste u Italiji bilo je veliko iznenađenje, ali smo znali da će ovaj dan doći”, rekao je Mattia Menchetti, istraživač na Institutu za evolucijsku biologiju u Španjolskoj.

Iako su otkriveni u uvezenim proizvodima u Španjolskoj, Finskoj i Nizozemskoj, kolonija tih nikada prije nije bila potvrđena. Stoga, nije jasno kako ili kada su stigli do Italije, ali stručnjaci vjeruju da su kukci morali stići na tranzitnu točku, poput luka. Ujedno, vjetar je mogao prenijeti leteće kraljice mrava sa sjeverozapada Sirakuze, gdje se nalazi trgovačka luka.

Genetska analiza mrava otkrila je da su se najvjerojatnije proširili iz Sjedinjenih Država ili Kine, gdje je Solenopsis invicta također invazivna vrsta.

Mravi bi se uskoro mogli proširiti po cijeloj Europi, upozorili su stručnjaci, budući da sedam posto kontinenta, uključujući velika urbana područja poput Barcelone, Rima, Londona i Pariza, ima klimu koja je prikladna za tu vrstu.

Tako nešto je zabrinjavajuće jer invazivne vrste koštaju svijet najmanje 423 milijarde američkih dolara svake godine zato što utječu na izumiranje biljaka i životinja, ugrožavaju sigurnost hrane i pogoršavaju ekološke katastrofe diljem svijeta, prenosi N1. (iPress)