Hrvatski kulturni centar 'Bunjevačko kolo' iz Subotice pobjednik je 21. Međunarodnog festivala folklora “Leron”. Žiri u sastavu Lorella Limoncin Toth, Lidija Nikočević i Massimo Brajković odlučili su nagraditi mlade folkloraše iz Srbije za instrumentalni virtuozitet, za sjajno predstavljanje izvornih plesova te za raznolike i bogate nošnje. Do zadnjeg mjesta ispunjen Narodni trg u Vodnjanu ovacijama je potvrdio odabir žirija te gromoglasnim pljeskom nagradio ovogodišnje pobjednike. Nagrada za originalnost i filološku pažnju posvećenu narodnoj nošnji pripala je folklornoj skupini “I Posagnot” iz Italije, ona za instrumente i glazbenu izvedbu ansamblu “Banda Burek” iz Poljske, a ona za koreografiju i ples folklornoj skupini “Agios Ioannis o Theologos” (Thessaloniki, Grčka).

Završnoj večeri Festivala prisustvovali su, među ostalima, gradonačelnik Grada Vodnjana, Edi Pastrovicchio, zamjenica gradonačelnika, Diriana Delcaro Hrelja, predsjednik Vijeća talijanske nacionalne manjine pri Županiji, Ennio Forlani, predsjednik Skupštine Talijanske Unije, Paolo Demarin te predsjednik TU, Maurizio Tremul. U svom pozdravnom govoru kazao je kako “Leron” promiče multikulturalnost, manjine, a najviše mir: “Festival je simbol mira, bratstva i međusobnog poštovanja”.

Osim nagrađenih skupina, trećeg dana Festivala na pozornici su se predstavili i ostali gosti iz drugih zemalja: folklorna skupina RAK iz Slovenije te FS “Stelutis di Udin” iz Italije. Publiku je zabavila i FS Zajednice Talijana “Armando Capolicchio” iz Galižane. Podijeljene su plakete svim sudionicima, a spuštanjem zastave “Leron”-a okončano je još jedno izdanje ovog izvanrednog Festivala. Slavlje se kao i nakon druge večeri preselilo s trga na tržnicu, gdje su folkloraši slavili do dugo u noć.

Jučerašnji bogati program započeo je već tijekom jutra prijemom kod gradonačelnika te okruglim stolom na temu “Uloga i vrijednost tradicijskih glazbenih instrumenata između povijesti i inovacije” (na kojem se predstavila i Zajednica Talijana iz Bala). Navečer se održala i svečana misa za folkloraše.

Podsjetimo i to da je ovogodišnji Festival započeo u četvrtak manifestacijom “Ususret Leronu…”. Bila je to večer posvećena tradicionalnom plesu furlana, o kojem su stručno govorili etnomuzikolog Dario Marušić te koreograf i pedagog Vidoslav Bagur. Furlane su otplesali folklorna skupina Zajednice Talijana “Armando Capolicchio” iz Galižane,  folklorna skupina Zajednice Talijana Vodnjan te gosti iz Udina “Stelutis di Udin” (Italija). Bagur je posebno istaknuo ljepotu izvođenja furlana s Vodnjanštine, od samog plesa, instrumenata, nošnji, frizura te ukrasa.

Program se nastavio u petak šarenim mimohodom duž Trgovačke ulice te nastupom domaćih snaga: KUD Vodnjan, Društvo Perojskih Crnogoraca “Peroj 1657” te folklorna skupina Zajednice Talijana Vodnjan.

Organizatori “Lerona” su Zajednica Talijana Vodnjan i Talijanska Unija u suradnji s Narodnim Sveučilištem iz Trsta uz financijsku pomoć Upravnog odjela za kulturu Istarske županije, Savjeta za Nacionalne manjine Republike Hrvatske, a pod pokroviteljstvom Grada Vodnjana. (iPress)