U Tjednu istarskih knjižnica Knjižnica Arheološkog muzeja Istre u Puli, Sveučilišna knjižnica u Puli, Gradska knjižnica i čitaonica u Puli i Društvo bibliotekara Istre organiziraju tribinu„Znanost i pseudoznanost" koje će održati dr. sc. Ivan Lorencin i mag. phys. Anton Perkov u petak, 23. rujna u polivalentnoj dvorani Arheološkog muzeja Istre u Puli s početkom u 12 sati.

Tribinu će biti moguće pratiti i na TikToku Arheološkog muzeja Istre @arheoloski_muzej_istre.

Pseudoznanost kao izravna suprotnost znanosti uživa popriličnu popularnost u javnosti. Jedan od glavnih nosioca dubioznih tvrdnji su društvene mreže, međutim ni mainstream mediji ne zaziru od davanja prostora pseudoznanosti u većoj ili manjoj mjeri, dok je znanost često potisnuta na margine.

Cilj ove tribine je približiti javnosti ustaljene znanstvene metode kako bi se pseudoznanstvene tvrdnje jasno odvojile od znanosti te pojačala svijest o tome što je znanost i što ona zapravo nije.

Tribina je namijenjena široj publici s ciljevima upoznavanja javnosti sa znanstvenim metodama, povećanja svijesti o pseudoznanosti i njenim opasnostima, ali i benignim posljedicama.

Dr. sc. Ivan Lorencin rođen je u Puli 1993. godine. 2018. godine zapošljava se na Tehničkom fakultetu Sveučilišta u Rijeci na Zavodu za automatiku i elektroniku, gdje se bavi istraživanjima na području primjene umjetne inteligencije u medicini, energetskim sustavima i robotici. Doktorirao je 2022. godine. Uz znanstveni rad, bavi se i popularizacijom znanosti u vidu organizacije popularnih znanstvenih događanja te filozofijom, ponajviše filozofijom znanosti.

Mag. phys. Anton Perkov, rođen je 1995. godine u Puli, odakle nakon srednje škole odlazi na studij fizike na PMF u Zagrebu. Diplomirao je 2019. godine, te je trenutno ondje zaposlen kao asistent na Zavodu za teorijsku fiziku čestica i polja. Područje njegovog istraživanja je fenomenologija kvantne kromodinamike, tj. teorije jake nuklearne sile, poglavito procesi na visokim energijama. Bavi se i popularizacijom znanosti, te je održao desetke prezentacija u Puli i Zagrebu. U slobodno vrijeme čita knjige, spravlja slastice, te se bavi vještinom japanskog mačevanja (kenjutsu). (iPress)