Povodom onečišćenja u AC Stupice u Premanturi, novinarima su se danas obratili Županijski vatrogasni zapovjednik i načelnik Stožera civilne zaštite Dino Kozlevac, kapetanica Lučke kapetanije Pula Dolores Brenko-Škerjanc, načelnik Općine Medulin Ivan Kirac i ravnatelj JU Kamenjak Slobodan Belević.

Kapetanica Brenko-Škerjanc izjavila je kako je čišćenje do sada uspješno obavljeno, te je danas angažirana i specijalna tvrtka koja se bavi onečišćenjem mora, čiji su djelatnici raspoređeni na više lokacija. Odrađen je veliki posao sa cisternom te su oslobođene baje, kazala je.

Dino Kozlevac izjavio je kako se glavni dio posla čišćenja u Stupicama odradio u nedjelju navečer, te da je danas situacija puno povoljnija. Trenutno se izvlače dosadašnje brane u moru, pokupljeno je sve što se moglo, avion je letio i jutros, sve pregledao i mogu izjaviti da više nema fleka na moru niti onečišćenja, dodao je Kozlevac. Također je iskoristio priliku izraziti zadovoljstvo učinjenim. Problem je bio takav da je omogućio efikasnost sustava u vrlo kratkom vremenu, kazao je.

Preko stotinu ljudi koji su u nedjelju sudjelovali u čišćenju dali su svoj maksimum, počevši od vatrogasca i profesionalnih i dobrovoljnih, potom djelatnika Općine, komunalnog servisa MedEko servisa d.o.o., djelatnika JU Kamenjak, 20-ak mještana, 3 plovila mještana, 1 plovila Lučke uprave i 1 plovila vatrogasaca. Zapovjednik Kozlevac ponovio je zadovoljstvo činjenicom što se još jednom pokazalo da sustav u Istri djeluje i funkcionira. „Mogli ste vidjeti, bila je nedjelja, pokazali smo i mogli ste se uvjeriti da imamo odgovor na svaki problem, i da smo vrlo efikasni u vrlo kratko vrijeme“, zaključio je Kozlevac.

Načelnik Općine Medulin Ivan Kirac kazao je danas u Stupicama kako je situacija puno bolja no jučer, čisti se i dalje, a sve ide prema svom kraju. Ponovo je uputio najveće zahvale svim sudionicima čišćenja.

Ravnatelj JU Kamenjak, Slobodan Belević, nakon uzdaha olakšanja, kazao je kako je jutros situacija puno bolja, ponovio kapetaničine navode kako specijalizirana tvrtka radi čišćenje, te se pridružio zahvalama i djelatnicima Nature Histrice koji su danas došli pomoći, uza sve stručne službe na terenu. Napomenuo je kako će djelatnici Kamenjaka nastaviti čistiti područje i u narednim danima.

Na upit o uzrocima onečišćenja, kapetanica Dolores Brenko-Škerjanc je kazala da jedino može potvrditi da su tvari koje su onečistile područje ugljikovodici, a kakvi, još se ne zna. O uzrocima nije željela spekulirati prije rezultata analize.

„Onečišćenje je došlo s mora usprkos svim našim pretpostavkama, o krivcu ne možemo sada špekulirati. Kada budemo više znali, pozvat ćemo vas“, kazala je kapetanica, odgovarajući na upite.

„Lakše se sada čisti dio koji je još ostao, pokupit će se kamenčići, dok će se betonski dijelovi oprati vodom pod tlakom, kako se činilo u Ližnjanu. O količinama onečišćenja još se ne može govoriti“, zaključila je.

Ravnatelj Belević pojasnio je, da je sam prostor onečišćenja lociran na tri uvalice, sveukupno 800 m s pojedinačnim onečišćenjem. U pitanju su 3 uvale – uvala pod Lokvom, Dražice i same Stupice, s tim da je najkritičnija uvala bila u Stupicama, dok su druge pretrpjele puno manje onečišćenje.

Na upit o utjecaju onečišćenja na turističku sezonu, načelnik Kirac je kazao kako će se obala čim prije vratiti u prvobitno stanje. Kupanje se trenutno ne preporučuje do očišćenja uvale i uzorkovanja mora, pojasnio je.

Na otocima, rečeno je, nije bilo onečišćenja, obišli su se svi otoci medulinskog arhipelaga, te nigdje nije uočeno onečišćenje.

Kamp je pun, zaključio je zapovjednik Kozlevac, i kazao kako su gosti kampa prilazili i izražavali zadovoljstvo radom sustava. „Svima ćemo omogućiti da budu sigurni i očekujem za dan, dva da nitko neće znati da se ovdje uopće išta dogodilo.“ (iPress)

Vezani tekst:

Onečišćeno more u auto campu Stupice, na terenu više od 80 vatrogasaca i komunalci