Druga edicija radno-ekološke akcije pod nazivom 'SJAJNI UMAG', održana je protekle subote, 25. svibnja. U toj je akciji međunarodna ekipa od 65 sudionika starih između 8 i 92 godina čistila stari grad, podmorje i gradske obale i plaže. Akcija se održala na inicijativu Grada Umaga, Instituta YouSea, rentistra.com i Univerza u Mariboru skupa sa Sea Star festivalom / Exit Fondacijom putem Europskog projekta Remedies.

Gradska uprava Grada Umaga je putem komunalnog poduzeća 6. Maj d.o.o. osigurala četiri kontejnera i odvoz skupljenog smeća, Turistička zajednica Grada Umaga je pokrila štand i osigurala ručak za sve volontere. Tijekom akcije se skupilo 4 puna kontejnera smeća, s težinom 8 i pol tone odnosno preko 25 kubika.

Daleko najbrojniji otpad na kopnom je još uvijek predstavljalo više tisuća cigaretnih opušaka pokupljenih rukom jedan po jedan. Naši su volonteri skupili s podova, ulica i obala mnogo žličica od kave i sladoleda, malih komadića plastike, vrećica, staklenih i plastičnih flaša, limenki i ostalog sitnog otpada. Dok su ronioci izvukli iz mora više starih poderanih mreža za ribolov, traktorskih i automobilskih guma, baterija, zahrđalih bicikala, dijelova razbijenih čamaca, slomljenih stolica, puknutih bova i slično.

Organizatori, oni koji su podržali ovu akciju čišćenja i sudjeluju u njoj su bili Grad Umag, Turistička zajednica Grada Umag, Institut YouSea, 6. Maj Umag, BAUHAUS, Sportski podvodni ribolovni klub Sveti Pelegrin Umag, Rentistra.com, Mar in co d.o.o., Planet Matters, Društvo hrvatsko-slovenskog prijateljstva, dok su kroz projekt REMEDIES u organizaciji sudjelovali i Univerzitet u Mariboru, EXIT fondacija i Sea Star festival.

Akciju čišćenja okoliša Sjajni Umag-Shiny Umag(o) pohvalio je i gradonačelnik Bassanese, naglasivši važnost očuvanja prirode. „Akcije poput ove dokaz su kako svi zajedno možemo više i kako je zajedništvo zalog za bolju i ekološki prihvatljiviju budućnost Umaga, a i šire. Nažalost, još je uvijek mnogo nesavjesnih pojedinaca koji prirodu koriste za odlaganje otpada, unatoč organiziranom razvrstavanju i organiziranom skupljanju otpada na području Umaga, no to nas potiče da budemo još aktivniji u stvaranju održivog okoliša. Čestitam svima na trudu i suradnji te vjerujem kako ćemo i u narednim godinama ostati primjer zajedništva i aktivnog uključivanja u očuvanje onog najbitnijeg, naše prirode“.

Jurij Kavčnik, jedan od organizatora, osnivač instituta YouSea i rentistra.com i zastupnik zgrade na Obali Josipa Broza Tita 3, Umag je izjavio:

»Organizatori imaju želju da akcija SJAJNI UMAG postane još prepoznatljiva i trajna akcija unapređenja stanja okoliša obala i podmorja, kako i starogradske jezgre Grada Umaga. Željeli bi podići svijesti o nužnosti čistoće i urednosti našega grada. Našu bi radno-ekološku akciju održavali i ubuduće, dva puta godišnje, jednom prije i jednom poslije turističke sezone. Akciju bi željeli i proširiti na čišćenje divljih deponija u obalnim šumama. Željeli bi sudjelovati s ostalim gradovima Istre za SJAJNU ISTRU. S upravom Grada Umaga već dogovaramo sljedeću akciju, a dobro došli ste svi Vi ljudi dobre volje da nam se pridružite i pomognete u ispunjenju ciljeva akcije.«

„Zadovoljstvo nam je što smo imali priliku sudjelovati u organizaciji akcije 'Sjajni Umag' i posjetiteljima našeg Sea Star festivala, osim vrhunske glazbe, ponuditi i sadržaj koji ima plemenitu, važnu svrhu. Sea Star se pridružio ovoj fenomenalnoj akciji kroz europski projekt REMEDIES, zajedno s Fondacijom EXIT i Sveučilištem u Mariboru. Ekološke aktivnosti poput ove potvrđuju da samo ujedinjenim snagama možemo napraviti značajne promjene i podići svijest o važnosti očuvanja našeg sjajnog, nezamjenjivog okoliša", ističe programski manager Seastar Festivala i predstavnik Fondacije Exit Siljanović Ida. (iPress)