Umaška policija dovršila je kriminalističko istraživanje nad 20-godišnjim državljaninom Bosne i Hercegovine i 23-godišnjim državljaninom Srbije te su utvrdili sumnju da su zajedno počinili pet kaznenih djela teška krađa od čega dva u pokušaju te da je 20-godišnjak počinio i kazneno djelo krivotvorenje isprave.

Policija je 21. svibnja oko 20 sati na Aveniji Grada Vukovara u Umagu zaustavila automobil kojim je upravljao 20-godišnji državljanin Bosne i Hercegovine, a na kojem su bile postavljene nepripadajuće registracijske pločice. Osumnjičeni je u automobilu imao predmete za koje se posumnjalo da potiču od počinjenja kaznenog djela te je uhićen zajedno s 23-godišnjim državljaninom Srbije.

Kriminalističkim istraživanjem utvrđeno je da su 12. svibnja u poslijepodnevnim satima u turističkom naselju u Umagu provalili u apartman iz kojeg su otuđili nekoliko novčanika s novcem i osobnim ispravama, fotoaparat, nakit i druge predmete, čime su oštetili trojicu hrvatskih državljana u dobi od 21,22 i 24 godine za više stotina eura. Svoj pohod nastavili su 14. svibnja kada su provalili u drugi apartman kojeg je koristio 22-godišnji hrvatski državljanin, a iz kojeg nisu ništa otuđili. Istoga dana su u drugom turističkom naselju na području Umaga provalili u apartman te 20-godišnjem hrvatskom državljaninu otuđili nekoliko stotina eura.

Također ih se sumnjiči da su između 16. i 20. svibnja u Dajli provalili u kuću u vlasništvu 73-godišnje slovenske državljanke, iz koje nisu ništa otuđili, a 19. svibnja u poslijepodnevnim satima, također u Dajli, provalili u kuću te otuđili igraću konzolu i novac, čime su oštetili 66-godišnjakinju za više tisuća eura.

Osumnjičeni su u večernjim satima 22. svibnja privedeni u pritvorsku jedinicu PU istarske.

U sklopu kriminalističkog istraživanja, temeljem naloga nadležnog suda, obavljena je pretraga apartmana na području Novigrada u kojem su boravili te je pronađeno 19 grama kokaina, za koji je utvrđeno da im je na korištenje dao 49-godišnji pružatelj usluge smještaja te se protiv njega podnosi kaznena prijava zbog kaznenog djela omogućavanje trošenja droga. (iPress)