Već tjedan dana čak 18 državnih građevinskih inspektora "češlja" područje Umaga u sklopu velike akcije koja će na ovom području trajati još toliko, objavio je Jutarnji list. U akciji, uz pomoć četiri komunalna redara Grada Umaga, obavljeno je 210 nadzora te da će sva rješenja biti napisana u sljedećih 15 dana.

Po njima su vlasnici dužni odmah početi uklanjati ilegalne kuće i ostale objekte ili će to napraviti država na njihov trošak. Vlasnici ilegalnih građevina nemaju pravo na žalbu, a eventualno pokretanje upravnog spora neće odgoditi izvršenje rješenja jer je riječ o ilegalnoj gradnji izvan građevinskog područja, odnosno na poljoprivrednom zemljištu.

- Građevinska inspekcija Državnog inspektorata provodi akciju pojačanih inspekcijskih nadzora na području grada Umaga. Na terenu je 18 građevinskih inspektora iz svih područnih ureda Državnog inspektorata te četiri komunalna redara nadležne jedinice lokalne samouprave. U suradnji s predstavnicima Grada Umaga inspekcijskim nadzorima građevinske inspekcije trenutačno su obuhvaćena najkritičnija područja grada Umaga za koje postoji osnovana sumnja u bespravnu gradnju, donosi Jutarnji.hr

Od 9. travnja do 15. travnja obavljeno je 210 nadzora i zatvoreno je 210 gradilišta na području naselja Seget, Babići, Ravne Doline, Crveni Vrh, Kanal-Babići i Lovrečice. Budući da je riječ o izvangrađevinskom području, propisana su rješenja o uklanjanju s rokom od 15 dana sukladno odredbama članka 115. Zakona o Državnom inspektoratu - poručuju iz Državnog inspektorata.

Inspektori u ovoj velikoj koordiniranoj akciji rješavaju kritična područja na kojima je bespravna gradnja odavno uzela maha, piše Jutarnji list, podsjećajući na primjer Crvenog vrha gdje su vlasnici ilegalnih vikendica sagradili na obali i ilegalne molove te sunčališta koja su označena kućnim brojem što im je dalo za pravo da uzurpiraju obalu. Zbog toga je bilo i okršaja s lokalnim stanovništvom jer je većinom riječ o vlasnicima kuća i vikendica koji nemaju prebivalište na području Umaga. Inspektori trenutačno obilaze i to područje.

Umaški gradonačelnik Vili Bassanese, koji već dugo upozorava na problem ilegalne gradnje na području Umaga, zasad nije htio komentirati najnoviju akciju Inspektorata, no činjenica je da se Grad Umag već neko vrijeme obračunava s ilegalnom gradnjom te zaziva dolazak građevinske inspekcije. Lani je uz pomoć komunalnih redara pokrenuta velika akcija uklanjanja mobilnih kućica na poljoprivrednim zemljištima ne temelju agrotehničkih mjera, što je izazvalo bijes vlasnika. (iPress)

Vezani tekst

TIHA OKUPACIJA ISTRE NASTAVLJENA
Šokantan video iz Umaga: Istarske favele s tisućama stanovnika i 140 tisuća turista