Na Bliskom istoku i u sjeveroistočnoj Africi proizvodilo se pivo od ječma, pšenice i raži. Neolitičkom revolucijom ovo je piće stiglo i do Europe. Na Srednjem i Dalekom istoku pivo se pravilo od riže i raži, dok su civilizacije Srednje i Južne Amerike proizvodile pivo od kukuruza.

Najraniji dokazi o proizvodnji piva sežu još iz vremena kasnog paleolitika u području bliskoistočnog Plodnog polumjeseca od kuda potječu i divlje vrste žitarica. Arheolozi uz pomoć mnogih stručnjaka različitih znanstvenih disciplina uspješno pronalaze tragove prve proizvodnje piva i domestikacije žitarica. U svakom kutku svijeta razvile su se civilizacije, a s njima proizvodnja alkoholnih pića i poljodjelstvo.

Poslušajte (i pogledajte) priču o pivu i počecima civilizacije koju će vam ispričati  Domagoj Dujmić, kustos Arheološkog muzeja Osijek. Predavanje će se održati u četvrtak, 18. travnja u 19 sati u Muzejsko-galerijskom prostoru Sveta Srca u Puli. Događaj je dio popratnog programa izložbe "Batina - tisućljetni svjetionik na Dunavu". Izložba predstavlja arheološki izvanredno vrijedan lokalitet iznad Dunava, naseljen već 8 000 godina, a najpoznatiji po razdoblju iz prijelaza brončanog u željezno doba. Riječ je  rezultatima istraživanja Arheološkog muzeja Osijek koji su trajali dulje od desetljeća. (iPress)