Ministarstvo kulture i medija je kroz Program zaštite nepokretnih kulturnih dobara za 2024. godinu odobrilo Gradu Vodnjan-Dignano dodatnih 100.000 eura za aktualnu sanaciju i obnovu zvonika župne crkve svetog Roka u Galižani. Sredstva su namijenjena završnim konstruktivnim i građevinskim radovima u ovoj godini. Rezultat je to prijave Grada Vodnjan-Dignano na javni poziv Ministarstva za predlaganje javnih potreba u kulturi u tekućoj godini.

Vrijednost sanacije zvonika u Galižani, koja je počela u jesen 2023. godine, a završit će do kraja travnja 2024. godine, iznosi 510.221,80 eura. U to su uključeni građevinski, električarski i restauratorski radovi, izrada elaborata za zvona i kazaljke sata, stručni nadzori, vođenje projekta i tako dalje. Ministarstvo kulture i medija sufinanciralo je radove u protekloj godini s 59.725,26 eura, a s dodatnih 100.000,00 eura za ovu godinu pokazuje da je obnovu zvonika prepoznalo kao izuzetno vrijedan ulog u očuvanje kulturno-povijesne baštine. Time je i potvrđena visoka razina pripreme ovako zahtjevnog projekta.

Zvonik župne crkve svetog Roka iz 17. stoljeća simbol je Galižane, koji obnovu zbog teško narušene statike čeka puno desetljeće. Konstruktivnih oštećenja prije više godina u potpunosti su utišala crkvena zvona. Aktualna sanacija, osim građevinskih, električarskih i restauratorskih radova kamena, uključuje i restauraciju zvona i kazaljki te nabavu novog satnog mehanizma.

Dobra je vijest i da su se galižanska zvona upravo vratila s restauracije te su u petak, 15. ožujka 2024. godine, podignuta na zvonik, nakon čega slijedi postavljanje na konstrukciju. Po završenoj sanaciji župna zvona oglasit će se nakon dugog niza godina te će se pokrenuti metalne kazaljke na kamenom satu s prepoznatljivim galižanskim pijetlom.

Glavninu radova izvodi poduzeće Kapitel d.o.o. iz Žminja ovlašteno za radove na nepokretnom kulturnom dobru, a u siječnju je gradonačelnik Edi Pastrovicchio sa suradnicima obišao radilište na visini kako bi se uvjerio da obnova ide u skladu s planom. Tada je izjavio da nije bilo dvojbe hoće li se Grad Vodnjan-Dignano upustiti u tako zahtjevnu investiciju jer su Galižanci zaslužili čuti zvona svetog Roka što prije. Istaknuo je tada i da s obnovom kulturno-povijesnog naslijeđa na Vodnjanštini nema kalkulacije te da svaki ugroženi objekt, za koji su projekt i financijska konstrukcija spremni, mora ići u obnovu. (iPress)