Vijesti s Kaštijuna za građane južne Istre, na žalost, ni ovog proljeća i ljeta neće biti dobre. Smrad, lebdeće čestice, gomilanje SRF-a i dugova Kaštijuna se nastavljaju - novost je jedino neopoziva ostavka svih članova Nadzornog odbora Kaštijuna d.o.o. kao posljednje upozorenje vlasnicima - Gradu Puli i Istarskoj županiji te svim komunalnim poduzećima ali i građanima da ovako dalje ne ide!  

Ostavku su dali predsjednik Nadzornog odbora Marino Drandić (predstavnik Grada Pule), Bojan Blagonić (predstavnik Istarske županije), zamjenik predsjednika Nadzornog odbora, Darko Brborović (predstavnik Grada Pule) i Valerio Drandić (predstavnik Istarske županije).

Ponovili su sve okolnosti koje dovode do smrada i financijskih gubitaka tvrtke Kaštijun osim da je MBO postrojenje instalirano mimo volje građana uz sve posljedice koje su stručnjaci komunicirali i prije početka izgradnje. Predstavnik Istarske županije Valerio Drandić, je naime, i danas hvalio potrojenje kao najmodernije ali uz opasku kako smo 'svi odgovorni, a ne IDS i Istarska županija koja je nametnula ovakav ŽCGO na ovoj lokaciji.  

Uz činjenicu kako se još uvijek ne odvaja biootpad u mnogim gradovima i općinama kao veliki generator prekomjernih količina i vlage navedeni su brojni restorani koji ostatke gotove hrane ne zbrinjavaju na zakonom definiran način.

Članovi Nadzornog odbora KAŠTIJUN d.o.o. održali su danas konferenciju za medije  s ciljem iznošenja činjeničnog stanja u Centru za gospodarenje otpadom KAŠTIJUN d.o.o. Po prvi puta od postojanja KAŠTIJUNa svi članovi Nadzornog odbora bili su prisutni te su složno odlučili istupiti u javnost iznoseći točne i stručne činjenice koje predstavljaju dužnost članova Nadzornog odbora u informiranju javnosti, naveli su.

U cilju prenošenja točnih informacija i izjava te u cilju olakšavanja prenošenja javnosti informacija s konferencije za medije svim medijima dostavljamo ključne podatke s održane konferencije, kao i izjavu svih članova Nadzornog odbora povodom danih neopozivih ostavki, navode u priopćenju.

Konferenciju za medije otvorio je predsjednik Nadzornog odbora Marino Drandić (predstavnik Grada Pule), a uz njega na konferenciji su prisustvovali članovi Nadzornog odbora: Bojan Blagonić (predstavnik Istarske županije), zamjenik predsjednika Nadzornog odbora, g. Darko Brborović (predstavnik Grada Pule) i Valerio Drandić (predstavnik Istarske županije).

Uz članove Nadzornog odbora konferenciji je prisustvovao i direktor, član uprave, Dražen Stilinović te
mediji.

Na samom početku predsjednik Nadzornog odbora istaknuo je kako je svjestan negativne stigme koja već dugi niz godina postoji u vezi Centra za gospodarenje otpadom KAŠTIJUN te da upravo iz tog razloga smatraju dužnim i važnim održati konferenciju za medije kako bi javnost i medije upoznali sa najvažnijim temama vezanim uz KAŠTIJUN te iznijeli stvarno, činjenično stanje.

Svjesni su i nezadovoljstva mještana Općine Medulin, ali sve više i Grada Pule te smatraju dužnim i ključnim informirati javnost o svim činjenicama i saznanjima. Drandić je naglasio kako su od samog početka saziva ovog Nadzornog odbora sve odluke
donesene jednoglasno te da su se iste temeljile na činjenicama, iako su članovi međusobno predstavnici dvije različite strane, članovi su različitih struka, a svejedno su se u cijelosti slagali oko situacije zvane KAŠTIJUN i načinima rješavanja raznih problematika na KAŠTIJUNu.

Prva zajednička jednoglasna odluka Nadzornog odbora bila je odabir direktora društva, g. Stilinovića. U počecima rada, direktor društva g. Stilinović, usmenim i pisanim putem prezentirao je slijedeće kritične točke na KAŠTIJUNU:
• Vlaga u ulaznom materijalu – vanjski faktori
• Vlaga u SRF – vanjski faktori
• Moguća poboljšanja na MBO postrojenju – unutarnji faktori
• Troškovi zbrinjavanja SRF – vanjski faktori
• Financijska snimka poslovanja – unutarnji i vanjski faktori

Sve navedene kritične točke koje KAŠTIJUN d.o.o. može samostalno riješiti, su već riješene ili su u procesu rješavanja! Točke koje nije bilo moguće riješiti samostalno, nažalost do današnjeg dana nisu riješene i upravo iz tog razloga članovi Nadzornog odbora odlučili su održati ovu konferenciju za medije i transparentno iznijeti činjenično stanje. Vrlo često javnost i razni dionici krivnju za situaciju na KAŠTIJUNu vide isključivo u društvu KAŠTIJUN, no međutim situacija je u potpunosti drugačija.

Da bi Centar za gospodarenjem otpadom KAŠTIJUN poslovao i funkcionirao u skladu s projektom te u suživotu sa stanovništvom, svi dionici počevši od osnivača, komunalnih društva i jedinica lokalne samouprave moraju prihvatiti odgovornost i konačno odlučiti postupati s otpadom na način koji je jasno određen.

KAŠTIJUN ne može zaprimati veće količine otpada od projektiranih i sastav otpada koji svakodnevno pristiže mora biti odgovarajući projektiranom. Član Nadzornog odbora i zamjenik predsjednika Nadzornog odbora, Bojan Blagonić osvrnuo se
na tekuću problematiku koja se tijekom godina ispitivala i rješavala na KAŠTIJUNu, a tim putem istaknuto je sljedeće korake koje je društvo KAŠTIJUN poduzelo u prethodnom razdoblju: 

- U rujnu 2022. godine izvršeno je ispitivanje ulaznog otpada na KAŠTIJUNu - utvrdilo se da
izmjerena ulazna vlaga nije u skladu s projektnom dokumentacijom.
- U rujnu 2022. godine izvršeno je ispitivanje rada MBO postrojenja - zaključak, samo postrojenje
radi u skladu projektnom dokumentacijom.
- 2022. godina: Obnova odnosa, dogovori i pregovori s komunalnim poduzećima u Istarskoj
Županiji – prezentiranje provedenih analiza
- Razgovori s Hrvatskom Udrugom Turizma, obzirom da turistički sektor u istarskoj županiji stvara
najveću količinu otpada
- Zbrinjavanje GIO (SRF) – Bale - na KAŠTIJUNu krajem 2022. bilo je oko 20.000t GIO (SRF)
privremeno skladišteno. Tijekom 2023. zbrinuto je 10.255 t GIO, a što čini 50% čitavog GIO što je
bio skladišteno krajem 2022. god.
- Razgovori s cementnom industrijom – Zbrinjavanje GIO (SRF) – na dnevnoj bazi
- Zbrinjavanje GIO (SRF) – Rasuto stanje - prvi put nakon 2019. god. da se koristi dio MBO
postrojenja za isporuku GIO (SRF) u rasutom stanju
- Zbrinjavanje Metalne Frakcije -željezna frakcija koja izlazi iz MBO postrojenja, zbog velikog udjela
nečistoće privremeno se skladišti na unutar ŽCGO KAŠTIJUN.

Od 2018. do danas se proizvelo oko 10.000 t nečiste frakcije željeznih metala koja ima u sebi između 30% do 40% metala. Nakon raznih pokušaja, zbog velikih nečistoća u toj frakciji, od 2018. se nije mogla zbrinuti ta frakcija. Tijekom 2023., po provedenom natječaju, potpisan je ugovor za zbrinjavanje 2.000 tona predmetne frakcije. Ugovor je okončan te je trenutno u fazi objava novog natječaja.

- Zbrinjavanje Ne-Metalne Frakcije - ne-metalna frakcija (aluminij) od 2018. se nije zbrinula, te se skladištilo unutar ŽCGO KAŠTIJUN. Od 2018. do danas se proizvelo oko 1.500 t. U 2023. zbrinuto je bilo oko 900 t predmetne frakcije. Trenutno je u fazi objava novog natječaja.

- Izgradnja postrojenje za dodatnu obradu metalne frakcije - tijekom 2023. nastavljen je postupak za izgradnju nove građevine gdje će biti smještena oprema za dodatnu obradu metalne i nemetalne frakcije.

- Prekrivanje Bioreaktora s folijom – 2023.god

- Pojačano pokrivanje s jalovim materijalom Bioreaktora A1, tijekom 2023., izvršeno je pojačano pokrivanje Bioreaktora A1 s jalovim materijalom da bi maksimalno spriječilo širenje neugodnih mirisa. To se rješenje pokazalo efikasno, te je ljeti došlo je do smanjenja širenja neugodnih mirisa.

- Potpisivanje ugovora za održavanje visokotemperaturne baklje sustava otplinjavanja

- Potpisani ugovor za održavanje pogona za biosušenje u MBO postrojenju s tvrtkom Herhof

- Potpisan ugovor s Valtorta - s firmom Valtorta potpisan je ugovor za godišnje održavanje dviju mosnih dizalica u MBO postrojenju. Tvrtka Valtorta bila je projektant i izvođač radova na predmetnim mosnim dizalicama. Također predviđena je suradnja za poboljšanje rada mosnih dizalica te preventivno održavanje kabelske staze (na kojoj je došlo do kvara ljeti 2022.).
- Potpisan ugovor sa Stadler za digitalno upravljanje - predviđena je i suradnja za poboljšanje rada
MBO postrojenja.

- Potpisan ugovor sa zastupnicima Lindner za sekundarne usitnjivače/drobilice
- Pojačanje održavanja MBO postrojenja - tijekom 2023. pojačano je održavanje čitavog MBO
postrojenja. Pojačane su kontrole svih strojeva i izvršene su dodatne aktivnosti za preventivno
održavanje.
- Pojačanje sustava za vatrodojavu
- Izvedena uspješno protupožarna vježba u suradnji s JVP Pula – 2023.
- Ishodovani ISO 9001 i ISO 14001 certifikati
- Implementacija novog cjenika s komunalnim društvima
- Implementacija Općih uvjeta
- Provedeni inspekcijski nadzori - tijekom 2022./2023. godine na lokaciji ŽCGO KAŠTIJUN
provedeni su inspekcijski nadzori (redovni – koordinirani te po prijavama) koji nisu utvrdili nikakve važne nepravilnosti, te KAŠTIJUNu nisu bile utvrđene mjere odnosno kazne.

- Implementacija ugovora za „Viškove“ - Nakon izvršene javne nabave, te nakon odobrenja Skupštine (jedina ponuda iznad procijenjene vrijednosti nabave) KAŠTIJUN je potpisao ugovor 14.8.2023, dok je izvršitelj (zajednica ponuditelja Metis d.d., CE-ZA-R i obrt MAJER) potpisao ugovor 4.9.2023. (U periodu od 6.9.23 do 15.9.23 Izvršitelj je preuzeo i zbrinuo 931 t miješanog komunalnog otpada.)
- Pojačana kontrola ulaznih vozila - tijekom ljetnog perioda 2023. pojačane su vizualne kontrole ulaznih vozila, te brojna vozila su zbog neprikladnosti otpada vraćena.
- Pregovori s FZOEU za sufinanciranje - Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, nakon odbijanja naše molbe za produžetak sufinanciranja troškova za zbrinjavanje GIO (SRF), nije obnovio sufinanciranje za 2023., te je isplatio samo ostatak od prijašnjeg ugovora. Predviđena su nova sredstva za 2024., ali nisu potvrđena odnosno ugovorena.
- Odgovori medijima i Radnoj grupi za civilnom nadzoru

Predsjednik Nadzornog odbora KAŠTIJUN Marino Drandić nakon izlaganja g. Blagonića naglasio je kako su proveli dodatne analize ulaznog otpada tijekom kolovoza 2023. godine. Kako bi prikazali stvarno stanje kamiona svih komunalnih društva u Istarskoj županiji i otpada koji pristiže na KAŠTIJUN prikazani su video zapisi kamiona te fotografije otpada.

Ogromne količine biotpada s velikim količinom vlage svakodnevnica su u kamionima koji pristižu na KAŠTIJUN, te predstavljaju
neprihvatljivo i neodgovorno zbrinjavanje otpada od strane komunalnih društava.

Član Nadzornog odbora Darko Brborović predstavio je tehničke karakteristike MBO postrojenja

Tehničke karakteristike MBO postrojenja prema projektu:
Maksimalni dnevni kapacitet: 390 t
Maksimalni tjedni: 2.000 t
Ulazna vlaga: 38% do 50 %
Gustoća ulaznog otpada: 400 – 500 kg/m3
SRPANJ + KOLOVOZ SVI PARAMETRI SU 30 – 50 % POVEĆANI!

U takvim uvjetima ŽCGO KAŠTIJUN nije u mogućnosti kvalitetno obraditi otpad!, naveo je Nadzorni odbor. (iPress)