Polaganjem vijenaca na spomen ploču gradonačelnik Poreča Loris Peršurić, predsjednik Gradskog vijeća Zoran Rabar i predsjednik porečke Udruge antifašističkih boraca i antifašista Arduino Matošević, odali su počast Antonu (Antoniu) Grabaru, jednom od organizatora revolucionarne pobune mornara protiv Austro-ugarske monarhije u Boki kotorskoj.

Spomen ploča nalazi se na Grabarevoj rodnoj kući u porečkoj starogradskoj jezgri, gdje je rođen 26. siječnja 1889. godine.

Anton (Antonio) Grabar je pred kraj I. svjetskog rata služio kao mornar I. klase na bojnom krstašu Sankt Georg u Boki kotorskoj (zapovjednički brod kontraadmirala Antona Hausa).
Nezadovoljstvo mornara lošim životnim uvjetima, nestašicom hrane i bezizlaznošću situacije izazvalo je početkom veljače 1918. pobunu koja se brzo proširila na gotovo sve ratne brodove u Boki. Grabar je bio među glavnim poticateljima i organizatorima pobune na Sankt Georgu. Nakon gušenja pobune, ratni ga je sud 10. veljače s još nekolicinom pobunjenika osudio na smrt, a kazna je provedena već sljedećega dana. (iPress)