Već na samom početku aktualnog sata sjednice pulskog Gradskog vijeća u vijećnicu je nenadano ušla aktivistkinja koja je počela vikati i obraćati se najprije pulskom gradonačelniku Filipu Zoričiću a potom i ostalim vijećnicima.

"Gradonačelniče, zaustavite radove na Lungomareu! Nemate dozvolu da uništavate drveće. Isto tako, ugrožavate zdravlje i živote svojih građana. To je vaš projekt, a naš grad. Gradonačelniče, zašto ste gluhi već godinu i po dana?", poručila je aktivistica za koju se neslužbeno doznaje da je pripadnica Inicijative za Lungomare.

Na poprište radova na nogometnom igralištu na Valkanama ovih dana pojavila se skupina od desetak prosvjednika koji se protive rušenju stabala koje se provodi u sklopu uređenja igrališta.

Radovi na nogometnom igralištu Valkane su u punom jeku i krenulo se u realizaciju prve faze ugovora vrijednog 815 tisuća eura, a koji obuhvaćaju drenažu, ogradu i rasvjetu, što sve čini pripremu za postavljanje umjetnog travnjaka procijenjene vrijednosti 250 tisuća eura, koje je donirao Hrvatski nogometni savez.

Uoči sjednice gradonačelnik Filip Zoričić, govoreći o aktualnim događanjima, rekao da se u svim gradovima gdje su se dogodile velike političke promjene: od Varaždina do Splita i Zagreba, događaju i ovakva stanja, da su gradovi u sličnim problemima - od kadrovskih, građevinskih dozvola do javnih nabava.

- Stanje je, što se tiče odjela i poslova, redovno. Imamo sastanke, obveze, projekte, od kapitalnih do svakodnevnih. Vjerujem da se Grad može razvijati u dobrom smjeru, možemo rješavati probleme, biti potpora ljudima, naša vrata otvorena su svima koji žele raditi na dobrobit grada i građana, bez ikakvih vraćanja u prošlost. Želio bih da svi zajedno radimo, konstruktivno i transparentno i zahvalan sam svim ljudima u gradu koji tako rade. Grad Pula je grad koji ima jasan smjer u kojem ide, a uprava koja ima svoje poteškoće, mora se boriti s problemima koje ima, kazao je Zoričić.

- Želimo ispoštovati rokove i obveze koje smo preuzeli neovisno o ometanjima na gradilištu. Gradski vijećnici svaki su put odlučili da se taj gradski projekt završi i mi ćemo s radovima nastaviti, kazao je podsjetivši da je nogometni teren obećan još 2012. Još ne znamo koliko ćemo stabala trebati srušiti, imat ćemo točnu brojku za desetak dana, odgovorio je na pitanje vijećnika Ivana Žagara direktor Pula Sporta Mario Peruško.

Žalosno je da dvije godine pričamo o terenu na Valkanama, do sada smo posadili 600 stabala

Gradonačelnik Zoričić je podsjetio da je ova gradska uprava u dvije godine posadila 600 stabala te dodao da grade urbanu šumu na Kaštanjeru.

- Žalosno je da dvije godine pričamo o nogometnom terenu na Valkanama. Teorije da je to za nekoga ili nekome padaju u vodu. Tema su samo djeca i potreba kluba. Nema ograda, nema skrivenih namjera i interesa, žao mi je što to netko misli. Nikome ne radimo tamo ni garažu ni vile za odmor. Uređujemo derutni prostor i uređujemo sportski teren za djecu, naglasio je Zoričić.

Dušanko Babić (NLFZ) direktora Pulaparkinga Branislava Bojanića upitao je kako ide program gradnje garažne kuće i rolo parkinga. 

Bojanić je podsjetio da je parkina kuća na Marsovom polju kod Croatie zamišljena još 2011. No, tada, nitko nije postavio pitanje zašto, kako i zbog čega.

Garaža s 500 mjesta 

- Pula parking je krenuo bušiti na Marsovom polju, napravili smo bušotine, računajući da je sve u redu. Međutim, Marsovo polje nema papire, vlasnički odnosi nisu riješeni. Nova lokacija je čista, a garaža će imat će oko 500 parkirnih mjesta, kazao je Bojanić te zaključio da ovo nije "samo garaža već investicija u budućnost grada".

Osvrnuo se i na rotirajuću garažu dodajući da će grad Pula biti pionir za ovu inovativnu garažu te da ona nije skupa, da je montažnog karaktera, brzo se gradi, a povrat sredstava očekuje se za četiri do pet godina, uz cijenu parkinga od dva eura.

Direktor Vodovoda Edo Krajcar izvijestio je vijećnike da projekt Pula Sjever ide dalje. 

- Krupni otpad se može odvesti u reciklažno dvorište, Herculanea dolazi po pozivu besplatno, a i dalje će ići na jesen i proljeće akcije prikupljanja krupnog otpada po mjesnim odborima. Ne vidim razlog zašto bi se nalazio po šumama i cesti, odgovorio je vijećnicima direktor Herculanee Robi Fuart. (iPress)