Grad Poreč će i ove godine sufinancirati dopunsko zdravstveno osiguranje )porečkim umirovljenicima, korisnicima nacionalne naknade za starije osobe i osobama starijim od 65 godina koje nisu u mirovini i ne ostvaruju nikakav dohodak od nesamostalnog rada ili samostalne djelatnosti.

Podsjetimo, Grad Poreč umirovljenicima:

- sufinancira dopunsko zdravstveno osiguranje umirovljenicima i starijima od 65

- SVAKI MJESEC uplaćuje dodatak na mirovinu umirovljenicima s najnižim prihodima,

- sufinancira komunalnu naknadu i odvoz otpada,

- sufinancira smještaj stalnog i poludnevnog boravka do 55 posto iznosa cijene i ostale programe u Domu za starije i nemoćne Poreč, pa je tako cijena za porečke korisnike Doma najniža u Istri

- financira medicinsku rekreaciju i posudbu medicinskih pomagala, koja je za građane besplatna

- financira program hospicija i pomoći kao njegu u kući,

- financira pripremu i dostavu toplog obroka potrebitima

- sufinancira rad udruga umirovljenika i udruga koje brinu o potrebitima

Kako bi nastavio biti podrška svojim sugrađanima, Grad Poreč će i ove godine nastaviti sa svojim mjerama podrške, od kojih sufinanciranje dopunskog zdravstvenog osiguranja koristi oko 2700 porečkih umirovljenika.

O SUFINANCIRANJU DOPUNSKOG ZDRAVSTVENOG OSIGURANJA (DZO)

Grad Poreč-Parenzo sufinancirat će 50% premije DZO uplaćene u 2023. godini s iznosom do 55,74 eura godišnje.

Pravo ostvaruju osobe koje imaju hrvatsko državljanstvo, prebivalište na području Grada Poreča-Parenzo i sklopljenu ili obnovljenu policu DZO za 2023. godinu.

Pravo ne ostvaruju osobe koje pravo na plaćanje premije dopunskog zdravstvenog osiguranja ostvaruju na teret Proračuna Republike Hrvatske.

Isplata naknada izvršit će se za sve korisnike između 15. studenog i 15. prosinca 2023. godine.

TKO NE MORA PODNOSITI ZAHTJEV:

- umirovljenici koji primaju hrvatsku mirovinu ili nacionalnu naknadu za starije osobe i

- imaju sklopljenu policu sa Hrvatskim zavodom za zdravstveno osiguranje i

- ostvarili su pravo na sufinanciranje DZO u 2022. godini.

VAŽNO – osobe koje su mijenjale broj tekućeg računa ili banku, adresu ili drugi osobni podatak važan za isplatu naknade moraju se javiti telefonskim putem (052/770-966 ) Upravnom odjelu za društvene djelatnosti do 31.10.2023. godine i obavijestiti o promjeni!

ZAHTJEV PODNOSE:

- osobe koje nisu ostvarile pravo na sufinanciranje DZO u 2022. godini,

- umirovljenici koji primaju samo mirovinu iz inozemstva,

- osobe starije od 65 godina koje nisu u mirovini i ne ostvaruju nikakav dohodak od nesamostalnog rada ili samostalne djelatnosti,

- osobe koje imaju sklopljenu policu DZO s privatnom osiguravajućom kućom (Croatia osiguranje, Uniqa, Wiener, Generali, Allianz, Grawe i dr)

Popunjenom obrascu zahtjeva se prilaže:

- osobna iskaznica NA UVID,

- preslika iskaznice tekućeg računa,

- umirovljenici: dokaz o mirovini,

- korisnici nacionalne naknade za starije osobe: rješenje o priznatom pravu na nacionalnu naknadu za starije osobe i izjavu (na propisanom obrascu),

- osobe starije od 65 godina koje nisu u mirovini i ne ostvaruju nikakav dohodak od nesamostalnog rada ili samostalne djelatnosti: izjavu (na propisanom obrascu), te Potvrdu o visini dohotka i primitaka Porezne uprave za 2022. godinu,

- osobe koji imaju sklopljenu policu DZO s privatnom osiguravajućom kućom: dokaz o svim uplaćenim ratama dopunskog zdravstvenog osiguranja u 2023. godini.

Ako podnositelj zahtjeva ima skrbnika ili punomoćnika prilaže:

- presliku rješenja o skrbništvu,

- punomoć u izvorniku.

Zahtjev s traženim dokazima podnosi se Upravnom odjelu za društvene djelatnosti slanjem zahtjeva i dokaza:

- elektroničkim putem na adresu: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.,

- osobnim dolaskom u Upravni odjel za društvene djelatnosti, Obala maršala Tita 4, (prizemlje desno), ponedjeljkom, utorkom, srijedom i petkom od 8 do 11 sati.

Informacije se mogu dobiti telefonskim putem na broj telefona 052/770-966 svakim radnim danom od 08:00-14:00 sati (pauza od 11:00-12:00 sati). (iPress)