Ovogodišnje 19. po redu državno natjecanje u oranju održano je u subotu u Poreču, događaj je izazvao veliki interes publike, a ekipno najbolja je bila Koprivničko - križevačka županija, izvijestili su večeras iz porečke gradske uprave.

Orači, podijeljeni u 12 ekipa natjecali se na lokaciji u ulici Karla Huguesa, točnije između piste Aereo kluba i nogometnog kampusa a pozdravne riječi na početku natjecanja okupljenima su uputili su državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede i izaslanik ministrice Tugomir Majdak, istarski župan Boris Miletić i gradonačelnik Poreča Loris Peršurić.

Nakon toga 12 ekipa iz isto toliko županija, s po dva orača, jedan s plugom ravnjakom i jedan s plugom premetnjakom krenuli su u nadmetanje. Natjecanje u oranju okupilo je i brojne zainteresirane, posjetitelje i zabavni popratni program, uz degustaciju lokalnih proizvoda.

U kategoriji plugova premetnjaka najbolji je bio Josip Martinović, u kategoriji plugova ravnjaka Željko Goldašić, a ekipno najbolja je bila Koprivničko - križevačka županija.

Predstavnici Istarske županije bili su Patrik Momić iz Tara i Goran Pištan iz Poreča.

Organizatori natjecanja su Hrvatska udruga za organizaciju natjecanja orača (HUONO), Istarska županija, Grad Poreč, Ministarstvo poljoprivrede i Udruga orača Istarske županije.

Prvaci natjecanja po kategorijama osigurali su nastup na Svjetskom natjecanju u oranju. (iPress)