SDP je u Puli danas održao press konferenciju na kojoj su Sanja Radolović, saborska zastupnica SDP-a, i Danijel Ferić, član Glavnog odbora SDP-a, govorili o preuzimanju bolnica od strane države.

Podsjetimo, od 1. siječnja država od jedinica regionalne samouprave, dakle županija, preuzima bolnice. Ili bolje rečeno - otima. Oduzima. Jer o tome se nikoga nije ništa pitalo. To znači da će od tog datuma i pulska opća bolnica otići pod upravljanje države – rekao je Ferić.

Andrej Plenković i njegov ministar Vili Beroš nam, međutim, nisu rekli, jer oni, kao što smo vidjeli i s recentnim aferama poput plin za 1 cent, ne polažu računa javnosti, zašto se to uopće čini. Nisu iznijeli nijedan argument. Koji je razlog iza ove odluke? Hoće li to skratiti beskonačne liste čekanja? Hoće li time prestati odljev liječnika, liječnica, medicinskih sestara i tehničara i ostalih radnika iz pulske Opće bolnice? Hoće li to pomoći hitnom prijemu, radiologiji i pedijatriji da zadrži kadar?
Spominje se da će to smanjiti dugove, ali ne govore kako, na koji način, a ne spominju koliko su sporova izgubili od liječnika i medicinskih sestara zato što ih ne žele platiti onoliko koliko vrijedi. To je, recimo, nešto o čemu bi trebali govoriti, ali ne govore, nego pretaču iz šupljeg u prazno.

Ovo je Plenkovićevo nemušto kamufliranje Beroševe nesposobnosti da vodi resor koji mu je povjerio. Situacija u zdravstvu je sve gora, sami medicinski djelatnici sve više dižu glas, jasno je da sve ide prema privatizaciji zdravstva, a oni se bave otimanjem bolnica. Ovo je još jedan pokušaj centralizacije!
Ne želimo centraliziranu državu! Ne želimo da se o bolnici u Istri odlučuje u Zagrebu!

Podsjećam da je pulska bolnica ’75 izgrađena samodoprinosom građana i građanka Pule, a sad im se to želi oduzeti.
SDP-ov Krapinsko-zagorski župan je po ovom pitanju već najavio ustavnu tužbu. Zato na narednoj sjednici Skupštine Istarske županije očekujemo da župan Boris Miletić pokrene istu inicijativu te da Skupština donese deklaraciju kojom se od Vlade traži da bolnice i nadalje ostanu županijske ustanove – završno je rekao Ferić.

Sanja Radolović nadovezala se na Danijela Ferića konstatiravši kako je javni bolnički sektor trenutno potpuno financijski neodrživ. I sve to usprkos sanacijama koje su u proteklih 6 godina (2017.-2022.) iznosile ukupno oko 2 milijarde eura. Unatoč tome dospjele obveze istovremeno dosežu rekordne razine što nedvosmisleno upućuje samo na jedno – nikad u povijesti RH se sredstvima za zdravstvo nije „upravljalo“ neodgovornije i neracionalnije.

Podsjetiti ću samo da je 2014. g. SDP-ov pilot projekt kada se bolnicama plaćalo po izvršenju, a ne po limitima urodio plodom i tu su godinu bolnice završile s minimalnim gubicima u odnosu na sve ostale godine kada su bile u višemilijunskim gubicima. S druge strane, u dobrom dijelu zdravstvenih ustanova prostorni i materijalni uvjeti su jako loši. A ovo prebacivanje županijskih bolnica u strukturu državnih samo po sebi neće ama baš ništa na bolje promijeniti - rekla je Sanja Radolović te se osvrnula i na problematiku kadrova u Pulskoj bolnici.

Čak i kod nas u Istarskoj županiji, koja slovi za najrazvijeniju regiju u našoj zemlji, u našoj bolnici u Puli nemamo dječjeg kirurga – niti jednog jedinog, štoviše nema dovoljno ni pedijatara, a pitanje dječje onkologije i radioterapije da niti ne spominjem, a to su problemi koji se neće riješiti prebacivanjem ingerencije na državu. Zdravlje dostupno svima mora biti ultimatum bez obzira na imovinski status ili mjesto stanovanja, a to nažalost trenutačno nije tako – zaključila je Sanja Radolović, izvijestili su iz SDP-a. (iPress)