Svjetski dan bez automobila u petak će obilježiti i Pula kao svojevrsni završetak tjedna mobilnosti, inicijative posvećene promicanju održivog kretanja i povećanja kvalitete života u urbanim sredinama, kada se šira središta europskih gradova pretvaraju u pješačke zone.

"Grad Pula poziva građane da u petak promijene svoje navike i kreću se bez automobila, pješačeći, biciklirajući ili korištenjem ponuđenih alternativnih prijevoznih rješenja te na taj način podrže kampanju Europskog tjedna mobilnosti i događaj Dana bez automobila, te osvijeste potrebu za smanjenjem potrošnje energije, smanjenjem zagađenja okoliša, a u cilju poboljšanje životnih uvjeta i zdravlja", poručili su iz Grada Pule.

Europski tjedan mobilnosti, najveća europska inicijativa posvećena održivoj urbanoj mobilnosti, obilježava se i ove godine u Puli u razdoblju od 16. do 22. rujna, a u petak je Grad Pula u sklopu obilježavanja Svjetskog dana bez automobila, zajedno s brojnim partnerima, pripremio raznovrstan program.

U petak se od 10 do 12 sati na pulskim Giardinima održava "Art zona na asfaltu" kao svojevrsna sportska i zabavna aktivnost za djecu, od 16 do 18 sati na Karolini prezentacija lokalnih biciklističkih klubova, nakon čega će biti održana dječja utrka "Pulska Xica".

Središte grada bit će zatvoreno za sav promet, uključujući javni gradski prijevoz, kažu u gradu. Sve sudionike u prometu pozvali su na strpljenje, dodatan oprez i poštivanje privremene regulacije prometa.

Grad napominje da će u povodu Dana bez automobila tijekom cijeloga dana u suradnji s gradskim prijevoznikom Pulaprometom omogućiti građanima besplatan javni gradski prijevoz i sustav javnih bicikala i romobila. 

Informacije o privremenoj regulaciji prometa povodom održavanja sportske manifestacije 5. Pula Marathon na dan 22. i 23. rujna 2023.

Za potrebe organizacije atletske utrke 5. Pula Marathon u sklopu koje će se održati dječje utrke u petak 22.rujna i utrke na 5km, 10km i 21km u subotu 23. rujna 2023. obavještavaju se svi građani i posjetitelji da će vrijediti posebna prometna regulacija koju će koordinirati predstavnici Ministarstva unutarnjih poslova uz redarsku službu organizatora.

Ističemo, da će, zbog održavanja utrke Pula Marathon 23. rujna 2023., parkiralište Karolina i parkiralište Riva biti zatvoreno od 19:45 do 22:30 sati te je u tom vremenu zabranjen izlazak vozilima od strane redarske službe i prometne policije.
Promet će biti zatvoren na sljedećim prometnicama:

22. rujna 2023. (petak) - dječje utrke za pred školarce i školarce:
od 18.30 do 20.00 sati zatvorene prometnice:
Amfiteatarska ul., Istarska ul., Flavijevska ul., uspon uz Valerijin park i ulica iznad benzinske postaje LUKOIL,

23.rujna 2023 (subota) - Utrka na 5., 10. i 21 km:
od 16.00 sati zatvorene prometnice: Amfiteatarska ul., Istarska ulica i Šetalište Nella Milottija (uspon uz Valerijn park),
od 19.45 – 22.45 sati zatvorene prometnice: Istarska ulica – Flavijevska ulica – Trščanska ulica – Ulica. 43. Istarske divizije – Partizanski put – Ulica Starih statuta – Ulica 119 Brigade – Riva – Flaciusova ulica – Danteov Trg – Laginjina ul. – Giardini – Carrarina ul.– Amfiteatarska ulica – Kolodvorska – Splitska – Ravenska – Kandlerova – Castropola – Istarska ul. – Dubrovačke bratovštine – Anticova ul.
Laginjina i Giardini su otvorene za promet, ali neće prometovati autobusi.
Osim gore navedenih prometnica po kojima se trči radi potrebe osiguranja svih sudionika u prometu zatvorit će se djelomično i kratkotrajno prilazne ceste na križanjima samo u trenucima dok trkači prolaze: Vitasovićeva, Mutvoranska, Kastavska, Benčićeva, Buzetska, Radnička, Vodovodna, Put za groblje, Sv. Ivana.

Tijekom utrke bit će omogućen prelazak prije navedenih prometnica na raskrižjima sukladno dozvoli prometne policije i službenih osoba na stazi u trenucima kada u blizini nema trkača.

Start i cilj svih utrka: Arena

Javni prijevoz Pulaprometa prometovat će prema privremenoj prometnoj regulaciji u dogovoru s prometnom policijom.

Pozivamo sve vozače na pojačan oprez, strpljenje i razumijevanje.

Više informacija: www.pulamarathon.com

Program 5. Pula Martahon:

Petak / 22. rujna
15:00 – 22.00 Podizanje startnih brojeva & EXPO zona, ispred Arene
18:45 Dječja utrka powered by AHG (predškolarci, 3—4 godina & 5—6 godina)
19:00 Dječje utrke powered by AHG (školarci, 1—2 razred, 3—4 razred, 5—6
razred)
19:30 Proglašenje pobjednika dječjih utrka ispred Arene

Subota / 23. rujna
10:00 – 19.00 Podizanje startnih brojeva & EXPO zona, ispred Arene
20:00 Polumaraton powered by HIDRA
20:15 PoKRENI 5 powered by DM
20:20 Pulska Xica 10 km powered by Atenza
21:30 Proglašenje pobjednika, Arena
22:00 – 23.45 Koncert grupe Psihomodo Pop, Arena (iPress)