Ovog vikenda svi putevi vode u Svetvinčenat, malo mjesto u srcu Istre koje će ponovo okupiti najbolje sirare iz Istre, zaljubljenike u sir, ali i ostale gastronomade. Tijekom festivala, posjetitelji će moći uživati u vrhunskom siru u subotu i nedjelju od 11:00 do 19:00 sati na Placi u Svetvinčentu.

Na 11. Festivalu sira svoje proizvode će izlagati: Sirana Zlata, Vesna Loborika, Opg Sia, Opg Ferro, Stancija Kumparička, Opg Macan, Opg Peršić, Opg Vojak, O.G. Letec i Sapori Istra. Posebnost festivala je regionalno stručno ocjenjivanje sireva i ostalih mliječnih proizvoda od strane Agronomskog fakulteta, a diplome nagrađenim sirarima biti će dodijeljene na otvorenju Festivala u 11,00 sati u subotu.

U subotu i nedjelju na Placi, ispred Kaštela posjetitelji se mogu vratiti u prošlost i razgledati stare istarske zanate i autohtone suvenire u sklopu Mrkata istrijanskega dela. Kažuni, istarski instrumenti, suveniri od maslinovog drva te lokalni gastro proizvodi.

U subotu u 18:00 sati na veselje mnogobrojnih posjetitelja birati ćemo NAJ KOZU ISTRE. Ova se tradicionalna manifestacija održava 23. godinu za redom te privlači posjetitelje koji žele vidjeti nešto drugačije i originalno. Izbor naj koze održat će se u više kategorija: najizvornija koza, najsimpatičnija koza te miss Istre.

Jedan od glavnih dijelova programa u nedjelju je i 6. Smotra istarske ovce koja će započeti u 14,00 sati, a najatraktivniji dio smotre zasigurno je natjecanje u ručnom i strojnom šišanju ovaca u 16,00 sati u Žlinji.

Od 15,00 sati na placi za glazbeni dio programa pobrinuti će se Acoustic lounge Duo Iva&Robi, a istog dana u 19,00 sati biti će organizirana, u kaštelu Morosini Grimani, vođena degustacija pod nazivom „SLJUBLJIVANJE SIRA I VINA“ u suradnji sa udrugom Vinistra.

Za gastronomski dio pobrinuti će se OPG Pekica sa posebnom i ukusnom gastro ponudom u prostoru gradske lože, Kampanjola sa eko birom iz svoje proizvodnje, Kumparička koji će svoj gastro kutak imati unutar kaštela Morosini Grimani te OPG Franjul i Stancija Buršić sa suhomesnatim proizvodima.

Organizatori 11. Festivala sira je Općina Svetvinčenat i Turistička zajednica Općine Svetvinčenat a pokrovitelj manifestacije je Istarska županija.

Program 11. Festivala sira, 16. i 17. rujna:

SUBOTA I NEDJELJA
11,00 - 19,00 Izložba i degustacija sireva i mrkat istrijanskega dela – PLACA

Subota, 16. 9.
- 11,00 OTVORENJE FESTIVALA (PLACA)
SVEČANA DODIJELA PRIZNANJA NAGRAĐENIM SIRARIMA
NASTUP KUD-a SVETVINČENAT
- 18,00 23. IZBOR NAJ KOZE (ŽLINJA)

Nedjelja, 17. 9.
- 13,00 NASTUP KUD-a SVETVINČENAT (PLACA)
- 14,00 6. SMOTRA OVCE (ŽLINJA)
- 15,00 NASTUP ACOUSTIC LOUNGE DUO IVA&ROBI (PLACA)
- 16,00 NATJECANJE U ŠIŠANJU OVACA (ŽLINJA)
- 19,00 VOĐENA DEGUSTACIJA – SLJUBLJIVANJE SIREVA I VINA (KAŠTEL MOROSINI GRIMANI)