Strategija razvoja urbanog područja Pule za razdoblje od 2021. do 2027. godine, koja će predstavljati podlogu i osnovni preduvjet za korištenje ITU mehanizma, odnosno europskih sredstava u novom financijskom razdoblju, jednoglasno je prihvaćena na sjednici pulskoga gradskog Vijeća koja je održana u utorak navečer u Puli.

Vijećnici su prihvaćanje Strategije razvoja urbanoga područja Pule koja će, kako su istaknuli predstavljati važan iskorak za razvoj grada, popratili pljeskom.

Predstavljajući Strategiju pročelnica Anja Ademi rekla je kako je cilj ovoga dokumenta razvoj zajedničke strateške vizije koja nadilazi administrativne granice i stvara sinergije koje koriste urbanom području u cjelini, a njime je obuhvaćeno uspostavljanje Pulskog inovacijskog centra na Valelungi, obnova zgrade Društvenog centra Rojc, uređenje zelene zone Pragrande, obnova kupališta Stoja, razvoj biciklističke infrastrukture i drugi projekti u okolnim općinama.

Vijećnik pulskog Možemo! Noel Mirković istaknuo je da se Strategija temeljila na podacima koji su zastarjeli i koji, kako je rekao "više ne drže vodu", ustvrdivši kako je detaljno analizirao Strategiju i utvrdio kako nisu korišteni ažurni podaci iz Popisa stanovništa iz 2021. godine.

"Priohvatit ćemo danas Strategiju koja se oslanja na stare podatke, na cijenu kvadrata stana 1300 eura. Proces donošenja je bio toliko dug da su se okolnosti u tolikoj mjeri promijenile na gore za kvalitetu života, da je provedivost tih ciljeva koji će stvarno imati efekt na kvalitetu života stanovništva upitna", poručio je vijećnik Mirković. Da je Strategija važan iskorak prema naprijed istaknuo je SDP-ov vijećnik Igor Belas, a s njime se složila i vijećnica IDS-a Elena Puh Belci, napomenuvši da je ITU mehanizam nevjerojatna prilika za grad. (Hina)