Istarskim gradonačelnicima i načelnicima u utorak je na Koordinaciji s istarskim županom Borisom Miletićem predstavljen prijedlog paketa mjera za zadržavanje i privlačenje deficitarnog kadra u zdravstvu i socijali s ciljem osiguravanja kvalitetne i pravodobne zdravstvene usluge.

"Ključno je pitanje kako zadržati postojeći zdravstveni kadar, ali i kako privući onaj deficitaran. I nije to samo tema zdravstva, već i ostalih javnih službi jer vidimo što se događa na tržištu rada. Povrh toga, Istra je prekogranično područje i imamo velike dnevne migracije građana koji zbog većih plaća putuju na posao u susjedne države" - rekao je župan Miletić.

Pritom se upitao "što mi kao zajednica možemo učiniti za zdravstvo naše županije i prvenstveno naše građane, a potom i goste".

Pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb dr. Gordana Antić je predstavila prijedlog paketa mjera ocijenivši kako je već sada situacija ozbiljna, jer je, primjerice, u istarskim domovima zdravlja diljem županije nedostaju 23 liječnika obiteljske medicine.

Do sada je županija već donijela Plan za zdravlje i socijalno blagostanje Istarske županije te program mjera kako bi se pokušalo ublažiti ovaj problem, a koncem prošle godine uspostavljena je i burza zdravstvenih djelatnika. Međutim, smatra pročelnica Antić, potrebne su dodatne mjere u čije se osmišljavanje i provedbu trebaju uključiti i jedinice lokalne samouprave.

Uspostaviti fond težak 2,6 milijuna eura godišnje

Predstavljene mjere odnose se na stambeno zbrinjavanje, odnosno stavljanje na raspolaganje stanova u vlasništvu gradova i općina, sufinanciranje stanarine, dodjele jednokratnog bonusa prilikom kupnje ili izgradnje prvog stana ili kuće, ustupanje gradskih i općinskih zemljišta za gradnju ili, pak, gradnju višestambenih objekata na više lokacija u Istri u čije bi sufinanciranje sudjelovali Županija, gradovi i općine.

Nadalje, tu si prijedlozi koji se tiču bolje kvalitete života, poput financijskih bonusa vjernosti na plaću za dugogodišnje zaposlenike te kartica s nizom pogodnosti. Za sve navedeno predlaže se uspostava zajedničkog Fonda za očuvanje javnog zdravstvenog i socijalnog sustava u vrijednosti od 2,6 milijuna eura godišnje.

Uslijedila je rasprava u koju su se uključili gradonačelnici Loris Peršurić, Valter Glavičić, Marko Paliaga, Edi Pastrovicchio, Filip Zoričić, Damir Kajin te načelnici Željko Plavčić i Ivan Kirac koji su svi složni da je situacija itekako aktualna, ali i zabrinjavajuća.

Iznijeli su i svoja viđenja te prijedloge, a u konačnici je dogovoreno da svi u roku od sedam dana odgovore na upitnik već prethodno poslan od strane županijskog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb. Prikupljeni podaci će biti podloga za daljnje konkretiziranje predloženih mjera. (Hina) 

Vezani tekst:

Miletić se hvali, a obveze županije plaćaju gradovi i općine!